Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P) bugünkü açıklamasında Türkiye'nin kredi notunun önümüzdeki yıl içinde 3'te 1'in altında artacağı ya da düşüreleceği ihtimalini yansıtarak, durağan olarak belirledi.

Açıklamada, seçim düşüncelerinden bağımsız olarak yetkililerin mali ve parasal politikaları uygulamayı sürdürmesi ve dış borçlanmaya daha az dayalı, daha dengeli bir ekonomik büyümeyi desteklemesi hâlinde Türkiye'nin kredi notunun artırılabileceği belirtildi. Not artışına neden olabilecek bir diğer senaryo olarak ise, "Yapısal reformların, istihdam ve yatırımı, Türkiye'nin büyüme potansiyeli beklentilerinin ciddi boyutta olumlu yönde revize edilmesine neden olacak şekilde desteklemesi" gösterildi.

Reyting kuruluşu, kredi büyümesinin GSYH'ye oranla hızlanması, cari açık ciddi oranda genişlerse ya da Türk ekonomisinin dış kaldıracının kaydadeğer ölçüde artması hâlinde kredi notunun indirilebileceğini söyledi. S&P, kredi notunun, dış borçlanmanın ciddi ölçüde daha maliyetli olması hâlinde de notun düşürülebileceğini ifade etti.

Kredi derecelendirme kuruluşu, dış dengelerin, ithalat ve iç talebi kısıtlayacak, beklenmedik ekonomik ayarlamalarla düzeltilmesi durumunda da  kredi notlarının baskı altında kalabileceğinin altını çizerek, "Bunun Türkiye'nin mali ve finansal istikrarını zayıflatacağı ve toplumsal ittifağı ve ekonomi politikası esnekliğini olumsuz olarak etkileyeceğine inanıyoruz. Bunları söylemekle birlikte, bu senaryonun çok ihtimal dahilinde olduğunu sanmıyoruz" dedi.