Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:13'te güncellendi)

Almanya'da iş güveninin Kasım ayında arttığına dair raporun açıklanmasının ardından, Avrupa'nın en büyük ekonomisinde iyileşmenin güçlendiğine dair sinyallerin gelmesiyle euro yen paritesi dört senenin zirvesini gördü.

Avustralya doları, ülkenin merkez bankasının para birimini zayıflatmak üzere adım atacağı spekülasyonlarıyla diğer 16 büyük para biriminin tamamı karşısında düştü. Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda'nın uzun vadeli faizlerin artışını kısıtlamak için elinden geleni yapacağını açıklamasının ardından, yen dolar karşısında dört ayın en düşük seviyesine geriledi. İsveç kronu ise, tüketici ve imalat güvenlerinin arttığına dair raporun gelmesinin ardından değer kazandı.

Mizuho Bank Ltd. başkanı Neil Jones, Almanya'daki iş güveni raporuna hitaben, "Bu gelişmeler euro'nun daha da artmasına yardımcı olacak. Veriler cesaretlendirmeye devam ediyor, bu da Euro Bölgesi'nin tamamında iyileşen bir ekonomik trendin olduğunun belirtisi," diye belirtti.

Euro, yen karşısında yüzde 0.3 değer kazanarak New York saatiyle 08:26'da 136.72 yen olurken, erken saatlerde 136.99 yene kadar gerileyerek Ekim 2009'dan bu yana en yüksek seviyeye dokundu. Euro dolar karşısında ise yüzde 0.3 yükselerek 1.3517 dolar oldu ve ikinci haftalık yükselişe doğru ilerledi. Dolar ise 101.35 yen seviyesini görmesinin ardından 101.14 yen civarlarında seyretti.

Bloomberg anketine katılan 43 ekonomistin medyan tahminlerine göre, 7,000 yöneticinin katılımıyla gerçekleştirilen Ifo Institute'ın Business Climate Endeksi, Kasım ayındaki 107.4 puandan 107.7 puana yükseldi. Bu puan Nisan 2012'den beri en yüksek olan Eylül ayı seviyelerine tekabül ediyor.

Bundesbank bu hafta Alman ekonomisinin "devamlı bir büyüme patikasında" olduğunu belirtti. Yatırımcı güveni Kasım ayında en yüksek seviyelere çıkarken, işsizlik Ekim ayında son 20 yılın en düşüğü ve Eylül ayı fabrika siparişleri ekonomistlerin tahminlerinin üstüne çıktı.