Advertisement
HABERLER ABONE OL

Fed tutanaklarında önümüzdeki aylarda varlık alımlarının azaltılacağı sinyallerinin görülmesi üzerine güvenli limanlara olan talebin azalacağı beklentilerinin ortaya çıkmasıyla altın fiyatlarında düşüş bekleyen analist sayısı Haziran ayından bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Bloomberg News tarafından görüşleri alınan analistlerin 19 tanesi altın fiyatlarının önümüzdeki hafta düşmesini beklerken, 9 tanesi fiyatlarda artış beklediğini belirtti, 3 analist ise tarafsız olduğunu ifade etti. Böylelikle altında düşüş bekleyen analistlerin sayısı 21 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Altın fiyatları 4 ayın en düşük seviyesine inerken, dolar Fed tutanakları sonrası değer kazandı.

Bazı yatırımcıların sarı metale olan güvenlerini kaybetmesiyle beraber altın son 13 yılın ilk yıllık düşüşüne doğru ilerliyor. Hükümet verilerine göre ABD'de işsizlik başvuruları 2 ayın en düşük seviyesine gerilerken, Ekim ayı perakende satışları Temmuz'dan bu yana en büyük sıçrayışı gerçekleştirdi. Standard Bank Group Ltd., Asya'da da fiziki talebin zayıflamasıyla altında ralli gerçekleştiği zamanlarda yatırımcıların metali elinden çıkarması gerektiğini belirtti.

Londra'da bulunan VTB Capital emtia stratejisti Andrey Kryuchenkov, "Güvenli liman varlıkları çok parlak görünmüyor çünkü ekonomide toparlanma yaşanıyor. Dolar güçlü kalmaya devam edecek, o yüzden altının üst bandı sınırlanacaktır. Tüketici talebi yavaşça düşüyor. İleride toparlanacaktır ama şimdilik bir yükseliş beklenmiyor" yorumunu yaptı.