Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'nde bulunan ve dünyanın en iyi korunan ilk 20 kenti arasında gösterilen Karabük'ün Safranbolu ilçesine gelen turistlerin tarihi konaklarda kalmak istemesi, 18, 19. ve 20. yüzyıllarda inşa edilen konakların otele dönüşmesine neden oluyor.

Safranbolu'da, genellikle üç katlı, 6-8 odalı ve mimari plan olmadan yapılmasına karşın birbirinin manzarasını kapatmayan 2 bin konaktan 95'i butik otel haline dönüştürülerek hizmet veriyor.

Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, 3 bin yıllık geçmişe sahip ilçede bulunan konakların 800 kadarının yasal koruma altında olduğunu söyledi.

Osmanlı döneminden kalan han, hamam, cami, çeşme ve köprüler ile birlikte konaklarının gelen misafirlere doyumsuz bir tarih sunduğunu anlatan Aksoy, "İlçemizde bulunan tarihi konakların her köşesi yaşam biçimine göre dizayn edilmiştir. Tüm evler kendilerine göre daha merkezi konumdaki kamu binalarına, dini yapılara ve anıt eserlere dönüktür. Hangi evden bakılırsa bakılsın manzara kapanmaz. Evlerin yakın plan cepheleri kör, uzak plan cepheleri açık ve birbirlerini izleyecek konumdadır" diye konuştu.

Tarihi evlerin arasındaki sokakların tamamının Arnavut kaldırımlı olduğunu dile getiren Aksoy, şöyle devam etti:

"Tarihte yolculuk yapmak isteyen turistler, konaklarda kalmayı tercih ediyor. Bu da konak sahiplerini bu yönde yatırım yapmaya zorluyor. Belediye olarak bu durumu çok yakından takip ediyor ve bir sistem dahilinde ilerlemesine izin veriyoruz. Konaklar restore edilirken aslına uygun yapılmak zorunda. Bu işi çok sıkı tutuyor ve takip ediyoruz. İlçede bulunan yaklaşık 3 bin yatak kapasitesinin yüzde 75'ini konaklar oluşturuyor."

Aksoy, korumacılığı turizmle finanse ettikleri için UNESCO tarafından kendilerine ödül verildiğini kaydetti.