Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da iş güven endeksi Kasım ayında yükselerek Avrupa'nın en büyük ekonomisinde 3. çeyrekteki yavaşlamaya rağmen toparlanmanın devam ettiği sinyallerini verdi.

Ifo enstitüsü tarafından 7,000 yöneticinin görüşleri alınarak hazırlanan iş güveni endeksi 107.4'ten 109.3'e yükseldi. Bloomberg News anketine katılan 43 ekonomistin tahmin medyanı ise 107.7 olarak gerçekleşti.

Bundesbank tarafından bu hafta yapılan açıklamada Alman ekonomisinin "sağlam bir toparlanma" yoluna girdiği belirtildi. Yatırımcı güveni Kasım ayınad 4 yılın zirvesine yükselirken, işsizlik Ekim ayında son 20 yılın en düşük seviyelerinde seyretti ve fabrika siparişleri Eylül ayında ekonomistlerin beklediğinden daha fazla tırmandı.

Bankhaus Lampe KG ekonomisti Ulrike Rondorf, "Almanya temelde güçlü ve bunun tek sebebi ihracat değil; yerel talep de çok katkı sağlıyor. Önümüzdeki yıl boyunca hem sağlam bir toparlanma hem de yüzde 1.5 civarında büyüme tahmin ediyorum" yorumunu yaptı.

Alman ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 0.7 büyümesinin ardından 3. çeyrekte yüzde 0.3 genişledi. Büyüme neredeyse tamamen yerel talep sayesinde gerçekleşirken, sermaye yatırımı Eylül'e kadar geçen 3 aylık dönemde yüzde 1.6 yükseldi.