Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası'nın parasal teşviklerin önümüzdeki aylarda azaltılabileceğinin sinyalini vererek, gelişen piyasa varlıklarına sermaye girişini azaltmasıyla Asya paraları bu hafta Endonezya rupisi öncülüğünde değer kaybetti.

Bloomberg-JPMorgan Asya Dolar Endeksi son 5 günde yüzde 0.2 düşerek, geçtiğimiz haftaki kazançlarını geri verdi. Yabancı yatırımcılar bu hafta aldıklarının 878 milyon dolar üzerinde Tayvan, Tayland, Enonezya ve Filipin hissesi sattı.

Fed Açık Piyasa Komitesi'nin 20 Kasım'da yayınlanan 29-30 Ekim toplantısının tutanaklarına göre Fed, dünyanın en büyük ekonomisinin ilerleme kaydetmesiyle 85 milyar dolarlık aylık tahvil alımlarını azaltabilir. IMF Başkan Yardımcısı Zhu Min, Asya'daki birçok gelişmekte olan ekonominin, gelişmiş ülkelerdeki parasal genişleme önlemlerinin nihai surette azaltılacak olmasından ötürü "temel bir risk kaynağı" ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

Tokyo'daki FPG Securities Co.'nun CEO'su ve Döviz stratejisti Koji Fukaya, Fed'in tahvil alımlarının daha erken bir tarihte azaltılacağı spekülasyonunun, gelişen piyasalar için olumsuz bir gelişme olduğunu söyledi.

Endonezya rupisi, ABD doları karşısında bu hafta yüzde 0.8 değer kaybederek 11,715'e geriledi. Rupi dün 11,733 seviyesinden Mart 2009'dan bu yana en düşük seviyesini test etti. Tayland bahtı yüzde 0.7 zayıflayarak 31.80'e, Malezya ringgiti de yüzde 0.3 düşerek 3.2113'e geriledi.