Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de reel faizler, Fed'in varlık alımlarını düşüreceği söylentileriyle yükselen hazine borçlanma maliyetleriyle beraber neredeyse iki yıldan fazla bir sürenin zirve seviyesine yaklaştı.

Bloomberg verilerine göre, hayat pahalılığının çıkarılmasının ardından ABD'nin 10-yıllık hazine tahvilleri yüzde 1.82 getiri sağladı. Dün yüzde 1.84'e kadar yükselen faiz oranı, Şubat 2011'den beri en yüksek seviyeyi gördü. Bank of America Merill Lynch Endeksi verilerine göre, Enflasyon Korumalı Hazine Tahvilleri 2013'te ABD'nin tahvil satışına başladığı 1997 yılından bu yana en yüksek düşüşü gerçekleştirerek yüzde 8.1 geriledi.

Taipei'deki Mirae Asset Global Investments Co. tahvil işlemcisi Will Tseng, "Hazine tahvilleri almanın tam sırası. Enflasyon kontrol altında," dedi. Kendisinin bu hafta satın aldığını söyleyen Tseng, nominal faizleri yaklaşık yüzde 2.8 daha çekici bulduğunu ekledi.

10 yıllık nominal faizler çok değişmeyerek Londra saaatiyle 08:31'de yüzde 2.78 oldu. Kasım 2023 vadeli yüzde 2.75'lik tahvilin fiyatı 99 3/4'ten işlem gördü.

10-yıllık gösterge tahvil faizleri dün yüzde 2.84'e yükselerek 18 Ekim'den bu yana zirve seviyeye dokundu. 20 Kasım'da açıklanan Fed'in Ekim ayı toplantısı tutanaklarında, yetkililerin eğer ABD ekonomisi beklenildiği gibi iyileşirse aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımını azaltabileceği belirtildi.

Bloomberg ABD Hazine Tahvilleri Endeksi'ne (BUSY) göre, hazine tahvilleri bu ay yüzde 0.7 düştü.