Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Birleşmiş Milletler Suç ve Uyuşturucu Ofisi (UNODC) tarafından hazırlanan rapor, Bosna Hersek vatandaşlarının cezalardan kurtulmak ya da bürokrasiyi hızlandırmak için yüksek miktarlarda rüşvet verdiğini ortaya çıkardı.

''Bosna Hersek'te İş, Yolsuzluk ve Suç: Rüşvet ve Diğer Suç Unsurlarının Özel Girişimciliğe Etkisi'' başlıklı rapor, Avrupa Birliği Bosna Hersek Delegasyonu ve Bosna Hersek Yolsuzlukla Mücadele ve Yolsuzluğu Önleme Ajansı tarafından kamuoyuyla paylaşıldı.

Rapora göre, yolsuzluk Bosna Hersek vatandaşları tarafından ülkedeki en büyük dördüncü sorun olarak görülürken, en büyük sorunlar listesinin ilk üç sırasını ise işsizlik, hükümetin çalışma şekli ve yoksulluk aldı.

UNODC'nin 18 ile 64 yaş arasındaki Bosna Hersek vatandaşları üzerinde yaptığı anket çalışmasının sonuçlarına göre hazırlanan rapor, Bosna Hersekliler'in yüzde 20,1'inin son bir yıl içerisinde doğrudan ya da dolaylı bir şekilde bir kamu çalışanına rüşvet verdiğini ortaya çıkardı.

Raporda, genel olarak toplam rüşvet miktarının yüzde 80'i nakit olarak verilirken, özellikle kadınların, yemek ısmarlayarak ya da eşya hediye ederek rüşvet verdiği yer aldı.


-Vatandaşlar ortalama 112 euro rüşvet veriyor

UNODC'nin raporuna göre, Bosna Hersek vatandaşları yılda ortalama 112 euro rüşvet veriyor. Raporda ayrıca, rüşvet teklifinin yüzde 40'ının vatandaşlardan geldiği belirtilirken, vatandaşların yüzde 54'ünün doktorlara, yüzde 31'inin hemşirelere, yüzde 52'sinin polislere rüşvet verdikleri ifade edildi.

Rapordaki bir diğer önemli istatistik ise vatandaşların sadece yüzde 2,4'ünün rüşvet verdiğine dair şikayette bulunması oldu.

Rüşvet verdikleri kişi hakkında şikayette bulunmayan vatandaşların yüzde 26'sı, konunun takip edilmeyeceği ve ilgili adımların atılmayacağı nedeniyle şikayette bulunmadığını belirtirken, yüzde 20'lik kesim rüşvetin sıradan bir uygulama olduğunu, yüzde 26'lık kesim ise rüşvet vererek kendisinin de fayda sağladığını ifade ettiği vurgulandı.

Bosna Hersek'te, son üç yıl içerisinde kamuda işe girenlerin yüzde 14'ünün rüşvet sayesinde işe alındığının da belirtildiği raporda ayrıca, ülkeyi oluşturan iki entiteden biri olan Bosna Hersek Federasyonu'nda, diğer entite olan Bosna Sırp Cumhuriyeti'ne kıyasla daha fazla rüşvet verildiği yer aldı.

AA