Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed bir yandan parasal genişlemesiz bölgeye adım atmayı düşünürken, diğer taraftan Ben S. Bernanke'nin deflasyonu önlemek için 10 yıl önce sunduğu fikirlerden birini değerlendiriyor.

Fed'in 29-30 Ekim'deki politika toplantısının tutanaklarında, politika yapıcıların, politika hedefleri doğrultusunda faizleri düşük tutmak için kısa vadeli ABD Hazine tahvillerinin alınmasına yönelik bir program oluşturulmasını görüştüğü belirtildi.

Böyle bir araç, Fed'in aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımlarını azaltmaya başlamasının ardından da bankanın gecelik kredi faizini sıfıra yakın tutma kararlılığının ortaya konmasına yardımcı olabilir. Fed yetkilileri, 4 ila 30 yıllık mortgage ve Hazine tahvillerine odaklanan QE'nin azaltımının, faizleri, genişlemeyi tehdit edecek çekilde artabileceğinden endişe ediyor.

Faizlerin 3 yıl boyunca sıfıra yakın tutulacağını söylemenin piyasalar için inandırıcı olmadığını söyleyen JPMorgan Chase & Co.'nun ABD başekonomisti Michael Feroli, "O yüzden onlar inanıncaya kadar 3 yıla kadar olan tahvilleri alabilirsiniz" dedi.

Bu fikir Fed Başkanı Ben S. Bernanke tarafından 2002'de henüz bir Fed yöneticiyken hazırladığı "Deflasyon: Buraya uğramayacağından emin olmak" isimli çalışmasının sunumunda dile getirilmişti.

Colorado'nun Hazine yöneticisi Frost, "Kârlı olmadığından, çok hareketli değil ve volatilitesi yüksek" diyerek, "26 dolarda fiyatlandıktan sonra 45 dolara kadar ilerlemesi biraz fazla görünüyor" yorumunda bulundu.

Twitter cuma günü kapanışta yüzde 2.5 değer kaybederek 41 dolara geriledi, ilk halka arzından bu yana yüzde 58 düştü. Twitter'ın cuma günkü kapanışı, 2014'teki 1.1 milyar dolarlık satış tahmininin 21 katından değerleniyor.