Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(18:26'da güncellendi)

Petrol fiyatları, İran ile dünya güçlerinin ülkenin nükleer programı konusunda ön anlaşmaya varmalarının ardından geriledi. ABD hisseleri dalgalı biraseyirl izlerken, altın erken saatlerdeki kayıplarını azalttı. Yen ise düşüş yaşıyor.

Brent petrol yüzde 1.5 gerileyerek New York saati ile 10:06'da 109.37 dolar oldu. Standard & Poor's 500 Endeksi, yedi haftalık kazancı tamamlamasının ardından, yüzde 0.1'in altında düşüş kaydetti. Nasdaq endeksi ise kazançları silmeden önce 2000 yılından bu yana ilk defa 4,000 puanı aştı. Altın yüzde 0.1 gerileyerek erken saatlerde yüzde 1.5'e varan kayıpları azalttı. Japonya para birimi yen ise dolar karşısında yüzde 0.4 değer kaybetti.

İran dün, petrol, otomobil parçaları, altın ve değerli metaller konusundaki yaptırımların hafifletilmesi karşılığı nükleer aktiviteleri sınırlama konusunda anlaşmaya vardı ve bu anlaşma sonucu 10 yıldır süren kilitlenmenin açılmasında ilk büyük adım atıldı. ABD'de askıda konut satışları, yükselen borçlanma maliyetlerinin konut sektöründeki toparlanmayı olumsuz etkilemesi ile, Ekim ayında beklenmedik bir şekilde düşüş yaşayarak üst üste beşinci ayda geriledi.

Wilmington Trust varlık tahsisi yöneticisi Cam Albright, "Piyasa gereksiz bir şekilde aşırı genişlemedi, fakat muhtemelen mütevazı şekilde yoğun. Bilançolar ve ekonomik büyümedeki bu başarılı gelişim devam etmedikçe, piyasanın çok daha yukarılara gideceğini düşünmek biraz zor. Bence 2014'e girmemizle ABD'de genişleme devam edecek" dedi.

S&P 500 Endeksi bu yıl, Fed'in ekonomiyi desteklemek adına aylık 85 milyar dolar tutarındaki tahvil alımlarına devma etmesiyle yüzde 26 ralli yaptı. Endeks bu kazancı koruması durumunda 1998'den bu yana en büyük yıllık kazancı gerçekleştirecek.

(18:26'da güncellendi)