Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:50'de güncellendi)

Brent türü ham petrol fiyatları, İran nükleer programı görüşmelerinde, ekonomik yaptırımları kısmen kaldırırken petrol satışlarındaki kısıtlamaları devam ettiren ilk uzlaşmanın sağlanmasıyla gerileyerek, benzinden ısınma yakıtına kadar enerji fiyatlarındaki düşüşe öncülük etti.

Petrol vadelileri Londra'da son dört günde ilk defa gerileyerek yüzde 2.7 kadar düşerken, New York'ta Batı Teksas türü petrol (WTI) fiyatları yüzde 1.6 kayıp yaşadı. Beyaz Saray açıklamasına göre, dün Cenevre'de anlaşmanın sağlanmasının ardından, İran'ın petrol ihracatı mevcut kısıtlamalarda kalarak günde 1 milyon varil olarak gerçekleşecek. Benzin ve ısınma yakıtı vadelileri de Nymex işlemlerinde en az yüzde 2.3 gerilediler.

Axpo Trading AG kıdemli petrol analistlerinden Andy Sommer, "İki tarafında karşılıklı adımlar attığını görüyoruz. Anlaşma petrol ihracatında direkt bir yaptırım içermiyor, fakat petrol açısından bir çözümün ufukta olduğunu düşündürebilecek sebebimiz var. Risk primi azaldı" dedi.

Ocak vadeli Brent petrolün varil fiyatı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 3 dolar kadar gerileyerek 108.05 dolar ile 1 Kasım'dan bu yana en düşük gün içi seviyesini görmesinin ardından, Londra saati ile 10:05'te 109.27 dolar oldu. Kontrat 22 Kasım'da 97 sent artışla 111.05 dolardan kapanmış ve 11 Ekim'den bu yana ebn yüksek kapanışı gerçekleştirmişti.

Ocak vadeli Batı Teksas türü petrolün varil fiyatı ise, Nymex elektronik işlemlerde, 1.55 dolar düşüşle 93.29 dolardan işlem gördü. Kontratın Brent türü petrolüyle arasındaki fark 15.30 dolar oldu. Bu fark 22 Kasım'da, 14 Mart'tan beri en yüksek fark olan 16.21 dolardan işlem görmüştü.

(15:50'de güncellendi)