Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:29'da güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, İran'ın nükleer programını sınırlamayı kabul etmesiyle, geçen hafta son yedi haftada ilk kez kayıp göstermesinin ardından bugün değer kazandı.

International Consolidated Airlines Group SA ve Air France-KLM Group, petrol fiyatlarının İran anlaşması sonrası düşmesinin etkisi ile seyahat şirketlerinin yükselişi sonrasında değer kazandı. PSA Peugeot Citroen, konuya yakın bir kaynağın şirket CEO'sunun gelecek yıl görevi bırakmayı planladığını kaydetmesinin ardından yüzde 5.1 değer kazandı. Fresenius Medical Care AG, ABD'li regülatörlerin gelecek yıl sağlık ödemelerini azaltan bir planı reddetmelerinin ardından son 5 yılın en büyük sıçrayışını kaydetti.

Stoxx Euorope 600 Endeksi yüzde 0.4 yükselerek günü 324.18 puandan kapattı. Gösterge endeks geçen hafta yüzde 0.1'den az bir düşüş göstermiş ve 4 Ekim'den bu yana ilk kez haftalık bazda gerilemişti. Endeks, dünya genelindeki merkez bankalarının teşvik tedbirlerini sürdürmesi ile, bu yıl içerisinde yüzde 16 yükseldi.

Channel Islands-based Ashburton Ltd. yatırım yöneticisi Veronika Pechlaner, "İran ile bir süredir devam eden görüşmeler artık sonuç verdi. Anlaşmanın uzun dönemdeki etkisi muazzam olabilir. Tüketicinin üzerindeki baskıyı kaldıran ve toparlanmanın hızlanmasına yardımcı olan herhangi bir şey iyi haber olarak görülecektir. Aynı zamanda piyasanın güçlendiği Christmas dönemine giriyoruz" ifadelerini kullandı.

İran, önümüzdeki altı ay boyunca, ekonomik yaptırımların gevşetilmesinden gelecek 7 milyar dolar karşılığı nükleer programını sınırlamayı kabul etti. İran Dışişleri Bakanı Mohammad Javad Zarif ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Cenevre'den yürütülen beş günlük müzakerelerin ardından anlaşmaya varıldığını dün duyurdu.

(19:29'da güncellendi)