Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD endeks vadelileri, İran'ın nükleer programını kısıtlamayı kabul etmesiyle, yükselerek, Standard & Poor 500 Endeksi'nin geçen haftaki rekor seviyesini daha da ileriye taşıyabileceğini işaret etti.
 
Alcoa Inc. hisseleri, Goldman Sachs Group Inc.'nin şirket hisseleri için “al” tavsiyesi vermesinin ardından, yüzde 2.4 tırmandı. Barrick Gold Corp. ve Rangold Resources Ltd. hisseleri ise altında yaşanan düşüş sebebiyle geriledi.

Aralık vadeli S&P 500 Endeksi New York'ta saati ile 06:00’da yüzde 0.3 artarak 1,807.1’e çıktı. ABD’de perakende satışarın beklenenden iyi çıkması ve işsizlik başvurularının beklenenden daha fazla azalmasının ardından, ABD hisse senetlerinin gösterge endeksi yedi hafta üst üste yükselerek Şubat’tan bu yana en uzun kazanç. Dönemini gerçekleştirdi. Dow Jones kontratları bugün 63 puan artarak 16,090 puandan işlem gördü.

Londra'da Barclays Wealth & Investment Management stratejisti Henk Potts, "Risk priminin bir kısmı, İran anlaşmasıyla birlikte ortadan kalktı," dedi ve "Yaptırımlar İran petrolüne dramatik bir şekilde zarar verdi. Uzun vadede arz dinamiklerinin iyileşeceğine ilişkin umut var. Yüksek emtia fiyatları işletmelerin ve tüketicilerin kilit maliyetlerinden biri. Bu yüzden, petroldeki bir düşüş vergi yükünün azalmasına eşit" şeklinde görüş bildirdi.

Bugün İran ile anlaşmaya varılmasının ardından, Brent türü ham petrol, benzin ve ısınma yakıtı en az yüzde 1.5 düştü. Altın yüzde 1 düşerek Temmuz'dan beri en düşük fiyatını gördü.

İran nükleer programını, önümüzdeki altı ay içinde ekonomik ambargodan 7 milyar dolarlık yükün azaltılması karşılığında kısıtlamayı kabul etti. İran Dış İşleri Bakanı Muhammet Javad Zarif ve ABD Dış İşleri Bakanı John Kerry, Cenevre'deki beş günlük görüşmelerin ardından dün uzlaşmaya varıldığını açıkladılar.