Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-ABD'de askıda konut satışlarında beklenmedik düşüş

ABD'de askıda konut satışları, yükselen borçlanma maliyetlerinin konut sektöründeki toparlanmayı olumsuz etkilemesi ile, Ekim ayında beklenmedik bir şekilde düşüş yaşayarak üst üste beşinci ayda geriledi.

Askıda konut satışları endeksi Eylül ayındaki yüzde 4.6'lık düşüşün ardından Ekim ayında da yüzde 0.6 geriledi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı endeksin yüzde 1 yükseleceği yönündeydi.

-AMB/Hansson: Faizler daha da düşebilir

Avrupa Merkez Bankası Yönetici Konsey üyelerinden Ardo Hansson, bankanın, borçlanma maliyetlerini daha fazla indirmeye ve teknik olarak da mevduat faizini eksiye düşürmeye hazırlıklı olduğunu söyledi.

Faiz indirim opsiyonlarının henüz tamamen tüketilmediğini ve hâlen masada olan her tür başka önlemin olduğunu dile getiren Hansson, 22 Kasım'da Estonya'nın başkenti Talin'de verdiği röportajda, "Elbette seçeneklerden birini kullandığınız her seferde, bir tane daha az seçeneğiniz var. Ama kullanabileceğimiz araçların, hiçbir şekilde tükeneceğini düşünmüyorum" dedi.

-Çin, finansal sınırlamaları gevşetmeye başlıyor

Çin Bankacılık Düzenleme Komisyonu, finans sektörüne daha fazla özel sektör sermayesi getirme girişimleri çerçevesinde küçük kredi finansman şirketleri için sınırlamaları gevşetecek.

Komisyon, yaptığı açıklamada, finansal olmayan şirketlerin küçük kredi finans şirketleri oluşturmalarına izin veren bir deneme programını genişleteceğini duyurdu.

-ABD hisseleri zirve sonrası dalgalanıyor

ABD hisseleri, gösterge endekslerinin tüm zamanların en yüksek seviyelerini göstermesinin ardındani İran'ın nükleer programını kısıtlamayı kabul etmesiyle dalgalandı.

Standard and Poor's 500 Endeksi büyük bir değişiklik yaşamayarak New York saatiyle 13:08'de 1,805.09 puan olurken, erken saatlerdeki yüzde 0.1'lik kayıpları sildi. Gösterge endeksi ilk kez 22 Kasım'da 1,800 puanın üstünde kapanmıştı. Dow Jones Industrial Average Endeksi bugün 22.60 puan, yani yüzde 0.1 artarak 16,087.37 puana yükseldi. Nasdaq endeksi ise yüzde 0.1 artarak 3,996.86 puan olurken 2000 yılından bu yana ilk defa 4,000 puanı test ediyor. Yine aynı saatlerde S&P 500 hisselerinin işlem hacmi son 30 gün ortalamasının yüzde 8 altında seyretti.

-Avrupa hisseleri "İran" ile yükseldi

Avrupa hisse senetleri, İran'ın nükleer programını sınırlamayı kabul etmesiyle, geçen hafta son yedi haftada ilk kez kayıp göstermesinin ardından bugün değer kazandı.

Stoxx Euorope 600 Endeksi yüzde 0.4 yükselerek günü 324.18 puandan kapattı. Gösterge endeks geçen hafta yüzde 0.1'den az bir düşüş göstermiş ve 4 Ekim'den bu yana ilk kez haftalık bazda gerilemişti. Endeks, dünya genelindeki merkez bankalarının teşvik tedbirlerini sürdürmesi ile, bu yıl içerisinde yüzde 16 yükseldi.

-Altın "İran" sonrası düşüş yaşıyor

Altın fiyatları, İran ile dünya güçleri arasında sağlanan anlaşmanın metale yönelik güvenli liman talebini azaltması ile birlikte dört ayı aşkın sürenin en düşük seviyesine akdar indi. 

Şubat vadeli altın kontratları Comex'te, yüzde 0.1 gerileyerek New York saati ile 10:37'de ons başına 1,242.90 dolar oldu. Fiyatlar erken saatlerde yüzde 1.5'e varan kayıpla 1,226.40 dolara kadar gerileyerek 8 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyeyi kaydetti. İşlem hacmi ise 100 günlük ortalamanın yüzde 50 üzerinde seyretti.

-Gelişen piyasa hisseleri İran anlaşmasını fiyatladı

Gelişen piyasalarda hisseler, İran'ın yaptırımların gevşetilmesine karşılık nükleer programını kısıtlamayı kabul etmesinin ardından, yükselişin ikinci gününe girdi. Hindistan rupisi ve Türk lirası, gelişen ülkelerin para birimlerindeki kazanımlarda liderliği üstlendi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.5 artarak Londra saatiyle 12:31'de 1,014.27'yi buldu. İran nükleer programını, önümüzdeki altı ay içinde ekonomik ambargodan 7 milyar dolarlık yükün azaltılması karşılığında kısıtlamayı kabul etti. Brent türü ham petrol yaklaşık üç haftadaki en büyük kaybıyla yüzde 1.6 düşüş yaşadı. Bugünkü verilerde Ekim ayında ABD askıda ev satışlarının artmasının beklenildiği açıklandı.

-Yen 6 ayın en düşüğüne indi

Yen dolar karşısında, İran ile anlaşmanın güvenli varlık talebini azaltmasıyla, yaklaşık altı ayın en düşük seviyesini gördü.

Yen, dolar karşısında 29 Mayıs'tan beri en düşük seviye olan 101.92'u bulmasının ardından yüzde 0.5 düşerek New York saatiyle 08:17'de 101.79 seviyesinde seyretti. Euro-yen paritesi 137.99'u görmesinin ardından yüzde 0.2 düşerek 137.53 olarak kaydedildi. Dolar, euro karşısında yüzde 0.3 değer kazanarak 1.3514'ten işlem gördü.

-Petrol "İran" sonrası sert geriledi

Brent türü ham petrol fiyatları, İran nükleer programı görüşmelerinde, ekonomik yaptırımları kısmen kaldırırken petrol satışlarındaki kısıtlamaları devam ettiren ilk uzlaşmanın sağlanmasıyla gerileyerek, benzinden ısınma yakıtına kadar enerji fiyatlarındaki düşüşe öncülük etti.

Ocak vadeli Brent petrolün varil fiyatı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 3 dolar kadar gerileyerek 108.05 dolar ile 1 Kasım'dan bu yana en düşük gün içi seviyesini görmesinin ardından, Londra saati ile 10:05'te 109.27 dolar oldu. Kontrat 22 Kasım'da 97 sent artışla 111.05 dolardan kapanmış ve 11 Ekim'den bu yana ebn yüksek kapanışı gerçekleştirmişti.

Ocak vadeli Batı Teksas türü petrolün varil fiyatı ise, Nymex elektronik işlemlerde, 1.55 dolar düşüşle 93.29 dolardan işlem gördü. Kontratın Brent türü petrolüyle arasındaki fark 15.30 dolar oldu. Bu fark 22 Kasım'da, 14 Mart'tan beri en yüksek fark olan 16.21 dolardan işlem görmüştü.