Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hindistan Başbakanı Manmohan Singh yatırımı desteklemeye ve yüksek enflasyonu kontrol altına almaya çalışırken, büyümenin de 4. çeyreğinde 2005'ten bu yana en uzun süreli olarak yüzde 5'in altında kalması bekleniyor.

Bloomberg anketine katılan 25 ekonomistin medyan tahminine göre Hindistan'ın gayrisafi yurtiçi hasılası Temmuz-Eylül döneminde yıllık bazda yüzde 4.6 büyüdü. Hint ekonomisi 2. çeyrekte yüzde 4.6 büyüme kaydetmişti. GSYH rakamları 29 Kasım'da açıklanacak.

Goldman Sachs Group Inc'in geçtiğimiz hafta hükümet harcamaları kısıtlama ve bütçe açığını daraltma baskısıyla karşı karşıya kalırken, merkez bankasının faizleri artıracağını söylemesiyle birlikte, genişlemenin sıkıntılı olmaya devam edeceği düşünülüyor. Ülkenin ihracatı rupideki düşüşün etkisiyle ekonomideki aydınlık noktalardan biri olarak, fabrika üretimi için, talepteki azalmaya karşı tampon görevi gördü.

Büyümenin düşük viteste seyretmeyi sürdüreceğini önögren DBS Bank Ltd'ın ekonomistlerinden Radhika Rao, "Hindistan'ın kredi notu indirimini önlemek zorunda olmasından ötürü harcama kısıtlaması ihtimali yüksek" dedi.

Rao, Mart 2015'te sonlanacak mali yılda yüzde 5'in üzerinde büyüme için Mayıs'taki seçimlerden reformcu bir yönetimin çıkması gerektiğini söyledi.

Dolar karşısında bu yıl yüzde 12 değer kaybeden rupi, dün Mumbay'da yüzde 0.6 güçlenerek 62.495 düzeyinden kapoandı. S&P BSE Sensex Endeksi yüzde 1.9 yükseldi.