Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avustralya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Phillip Lowe, yaşam standartlarındaki ilerlemenin korunması için Avustralyalı şirketlerin verimliliklerini artırması gerektiğini ve daha fazla altyapı inşa etmek için maden inşaatlarından kurtulan mühendisleri kullanabileceklerini söyledi.

"Daha zengin olmak için daha fazla elverişli nüfus ve ticaret artışlarına bel bağlayamayız" ifadelerini kullanan Lowe, Sidney'de yaptığı konuşmasının metninde, "Üretkenlik büyümesinde bu sıçrama olmazsa, o zaman reel ücretlerde daha yavaş büyüme, daha düşük kâr büyümesi, düşük varlık fiyatı kazançları ve hükümetin gelir ve hizmetlerinde daha düşük büyüme gibi bir birleşime ayak uydurmak zorunda kalacağız" dedi.

Lowe'un açıklamaları, Avustralya'nın önümüzdeki 10 yılda 50 yılın en zayıf gelir büyümesine hazırlanması gerektiğini dile getiren Avustralya Hazine Bakanlığı'nın kıdemli ekonomik tahmincisi David Green'in yorumunu tekrar gündeme getirdi. Gruen 21 Kasım'da, bu gelir büyümesinin korunması için istihdamtaki üretkenlilik büyümesinin 10 yıl boyunca yüzde 3.2 ortalamasını yakalamasının gerektiğini anlatmıştı.

Avustralya Merkez Bankası, büyümeyi, maden yatırımlarından uzaklaşarak, üretim, konut inşaatı ve hizmet odaklı hâle getirmeye çalışırken, faizleri yüzde 2.5 ile rekor düşük seviyeye indirdi. Bu geçiş, Avustralya dolarında devam eden güçlenmeden olumsuz etkilendi.