Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin hükümeti, 40 yıldır ülkenin 1.2 milyon pirinç tarlalarının sürdürülmesine yardımcı olan politikasının sonlandırılmasını öngören planı onayladı.

Japonya Tarım Bakanı Yohismasa Hayashi, Hasatları azaltmaları için toprak sahiplerine 1970'den bu yana para ödemiş olan "gentan sistemi"nin 31 Mart 2019'da sonlanacak olan mali yılın sonu itibariyle kaldırılacağını açıkladı.

Norinchukin Research Institute'e göre, pirinç üreticilerine verilen teşvikler, emeklilik ödemeleriyle yaşayan, yarı zamanlı çalışan ve tohum satan 70 yaşlarındaki geleneksel Japon çiftçisini destekliyordu. Gentan sistemini sonlandırmak, Abe'nin tarımda verimliliği artırmaya ve Japonya'nın Trans-Pasifik Ortaklığı'da dahil serbest ticaret anlaşmalarına girmesinde sorun çıkarak engelleri kaldırmaya çalıştığı dönemde, küçük çeltik tarlalarının konsolide olarak büyük tarlalara dönüşmesinin önünü açabilir.

Toshiba Corp.'tan Toyota Motor Corp.'a kadar birçok üretici, Abe'nin Trans-Pasifik anlaşmasını yapmasından olumlu etkilenecek. Hükümetin Mart'ta yaptığı tahminlerinden biri, bu anlaşmaya dahil olmak ve gümrük vergilerini düşürmenin, tarla ve balık çiftliklerindeki üretimin 3 trilyon yen düşeceğinin tahmin edilmesine rağmen, Japonya'nın gayrisafi yurtiçi hasılasını 3.2 trilyon yen artıracağını öngörüyor.

Bakan, pirinç için yüzde 778 gibi çok yüksek oranlardaki önemli gümrük vergilerinde bir değişiklik açıklamadı.

Japon pirinç çiftçilerinin yüzde 72'i 1 hektar ya da altında bölgede üretim yaparken, bu oranın yüzde 42'si, yarım hektarlık bölgede çalışıyor.