Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bakır, Fed'in önümüzdeki aylarda varlık alımlarını azaltabileceği endişelerinin metalin talep görünümünü olumsuz etkilemesi sonucu, son iki haftanın zirvesinden düştü.

Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası'nda (LME), yüzde 0.9 düşerek ton başına 7,075.25 dolara kadar düştükten sonra, Şanghay saati ile 11:14'te 7,081 dolara geldi. Metal dün 7,140 dolar ile 12 Kasım'dan bu yana en yüksek güniçi fiyata ulaştı.

Fed'in 20 Kasım'da açıklanan Ekim ayı toplantı tutanaklarına göre, yetkililer aylık 85 milyar dolar olan varlık alımlarını, ekonomi beklendiği şekilde iyileşirse, önümüzdeki aylarda azaltabilir. Fed'in sonraki toplantısı 17-18 Aralık'ta.

Şanghay'da HNA Topwin Futures Co. analisti Xu Liping, "Fed'in olası varlık alım azaltımı metaller üzerinde en büyük baskı faktörü olarak görülüyor," dedi.

Şubat vadeli bakır kontratları, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, yüzde 0.4 yükselerek ton başına 50,690 yuana (8,320 dolar) çıktı. Mart vadeli bakır kontratları, fazla değişmeyerek pound başına 3.227 dolara geldi.

LME'de, çinko düşerken, aluminyum, nikel ve kurşun fazla değişmedi. Kalay işlem görmedi.