Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Londra'da 1919'dan bu yana her iş gününde 5 banka altının fiyatını belirlemek için bir araya geliyor. Ancak aracılar ve ekonomistler şimdi bu görüşmelerin, alım ve satımlarda bazı traderlara adaletsiz avantaj sağlıyor olabileceğini söylüyor.

Konuya dair bilgisi olan kaynaklardan biri, İngiltere Finansal İşlemler Otoriresi'nin, 20 trilyon dolarlık altın piyasasında fiyatların nasıl belirlendiğini denetlediğini söyledi. Maden şirketleri, kuyumcular ve merkez bankalarının alım, satım ve altın değeri için kullandığı Londra altın fiksi, Barclays Plc, Deutsche Bank AG, Bank of Nova Scotia, HSBC Holdings Plc ve Societe Generale SA ile yapılan telefon görüşmelerinin ardından günde 2 kez yayınlanıyor.

Altının alınıp-satıldığı bu süreç birkaç dakikadan 1 saate kadar zaman alabilir. Katılımcılar bu çağrı zamanlarında aynı zamanda spot piyasa ve Borsalarda değerli metal ve türevleriyle işlem yapabilir. Bloomberg'in Eylül'de yaptığı bir çalışmaya göre, fiksingin başlamasının hemen ardından altın türevi işlemleri sekteye uğruyor. Bloomberg Haber'e konuşan 4 trader, bunun aracı kurum ve müşterilerinin, piyasada pozisyon almak için bu görüşmelerdeki bilgileri kullandığını ileri sürdü.

Bu fiyat belirleme sürecine dahil olan traderların, çok kısa bir süreliğine bile olsa, diğerlerinden daha fazla bilgiye sahip olduğuna dikkat çeken Frakfurt'taki altın aracı kurumu Degussa Goldhandel GmbH'nın başekonomisti Thorsten Polleit, "Bu, Londra'daki altın fiksinin büyük kusuru" dedi.