Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Nomura Holdings Inc.'in analistlerinden Jens Nordvig, bu yılın en iyi 2. performansına sahip olan para birimi euronun, 2014'te Euro Bölgesi'nin büyümesi üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturacak kadar fazla yükseldiğini söyledi.

Danimarka kronunun ardından bu yıl yüzde 2.4 ile dolar karşısında bu zamana kadar en çok artış kaydetmiş olan Euro Bölgesi'nin ortak para biriminin 2014'te bölgenin büyümesini yüzde 0.5 düşüreceğini öngördü. Euro 2012'de dolar karşısında en çok işlem yapan 16 para birimi arasından en kötü 5. performansa sahipti.

Euronun ne kadar yükseldiğine bakılırsa, bunun ihracatı etkileyerek, ciddi bir sorun olmaya başlayacağını belirten Nordvig, "Geçtiğimiz yıl euronun devam edeceğini ortaya koyan politikalar bulma ikileminden ibaretti. Şu anki durum ironik" dedi.

Nordvig'e göre Avrupa Merkez Bankası, parasal genişleme fikrini aklında bulundurmayan tek merkez bankası ve bu yüzden de eurodaki yükselişi kontrol altına almak için yatıştırıcı olma yollarını bulması gerekiyor.

"AMB'nin daha fazla aracı olduğunu ve gerekirse kullanmaya istekli olduklarını söylemesi çok önemli" diyen Nordvig, bu aciliyetin görülmesinin gerektiğini söyledi.