Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de inşaat izinleri Ekim ayında yükselerek beş yılın zirvesine ulaştı ve ABD'de konut piyasasının 2014'e girilirken ivme kazandığı sinyalini verdi.

İzinler Ekim ayında yüzde 6.2 oranında artışla 1.03 milyona ulaşarak Haziran 2008'den bu yana zirveyi görürken, Eylül ayında 974,000 olarak gerçekleşmişti. Bloomberg anketine katılan 47 ekonomistin tahmin medyanı 930,000 seviyesindeydi. İnşaat izinleri ile genellikle aynı zamanda açıklanan konut başlangıçları verisi ise geçtiğimiz ay yaşanan hükümetin kısmi kapanması nedeniyle 18 Aralık'a kadar ertelenmiş durumda.

İstihdamda gerçekleşebilecek bir artışın yükselen borçlanma maliyetlerinin etkisini bastırması ve ikinci el konutlardaki kısıtlı arz miktarıyla birlikte yeni evlere olan talebi artırarak konut piyasasında gelişime katkıda bulunabileceği düşünülüyor. Aynı zamanda istihdamda ilerlemenin devam etmesi ekonomik toparlanmayı da destekleyerek Fed'in aylık 85 milyar dolar tutarındaki tahvil alımlarını ne zaman azaltacağı konusunda önemli bir fikir sağlayacaktır.

4Cast Inc. kıdemli ekonomistlerinden David Sloan, veri öncesinde, "Bireysel gelirlerin ve istihdamdaki artışların durgun olmasına rağmen, insanların yaşayacak yerlere ihtiyacı var. Gelirlerin konut sektörüyle oranı giderek artacaktır" yorumunu yaptı.