Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Almanya'da genel seçimlerlerin yapılmasının 2 ay sonra, dün geceden bu yana devam eden 17 saatlik görüşmelerin ardından Berlin'de Hristiyan Demokratlar ile Sosyal Demokratlar arasındaki koalisyon hükümetinde anlaşıldı.

Şansölye Angela Merkel, SPD ile asgari ücret, emeklilik maaşları ve altyapı harcamalarının, vergiler yükseltilmeden artırılmasının da kabul edilmesiyle, koalisyon hükümetinde anlaştı ve 2017'ye kadar Avrupa'nın en büyük ekonomisinde 3. dönemine başladı.

Ancak koalisyonun henüz tamamlanmış bir anlaşma değil ve 470 bin üyesi ile referandum planlayan SPD'nin tamamı tarafından oylanması gerekiyor. Der Spiegel dergisi oylamayı bu haftaki sayısında "Hesaplanamayan risk" başlığıyla verdi. Oy pusulaları bu haftanın sonunda gönderilecek ve sonuç 14-15 Aralık'ta açıklanacak. SPD'den onay çıkarsa, Merkel parlamentoda da seçilecek ve 17-18 Aralık'ta da yemin edecek.

Haberi CDU'nun parlamento grubu denetçisi Michael Grosse-Broemer, Twitter sayfasından, "Düğümü ortasından kestik! Anlaşma sağlandı" sözleriyle duyurdu. Haber, CDU sözcüsü Alex Baeumer tarafından da teyit edildi.

Koalisyon ortaklığı, Merkel'in  borç krizi döneminde uyguladığı Avrupa'daki politikalarına devam etmeyi planlıyor.

Alman Tagesspiegel gazetesine konuşan CDU'nun parlamento lideri Volker Kauder, Merkel'in Almanya'yı borçların düşürülmesi yolunda devam ettirmeye çalıştığını söyleyerek, önümüzdeki 4 yıl için yalnızca 15 milyar euroluk ek fonlama ayrıldığını belirtti.