Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:15'te güncellendi)

Altın New York'ta, ABD'de Fed'in varlık alımlarını azaltacağı endişesi ile fiyatların son dört ayın en düşük seviyesine inmesinin fiziki alımları getireceği spekülasyonu ile yükseldi.

Fiyatlar 25 Kasım'da ons başına 1,226.40 dolar ile 8 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesine indi. Çin'in Hong Kong'dan net altın ithalatı, Bloomberg'in resmi verilerden yaptığı hesaplamalara göre, tarihinin ikinci en yüksek seviyesine çıktı.

Altın, güçlenen ekonominin Fed'i aylık 85 milyar dolar olan varlık alım programını daraltmaya yönlendirebileceği spekülasyonu ve bazı yatırımcıların metalin değer koruma özelliğine olan güvenlerini yitirmeleri ile birlikte, son 13 yılda ilk kez yıllık bazda kayba hazırlanıyor. Dün ABD'de açıklanan Ekim ayı inşaat izinleri verisi artarken, bugün açıklanacak olan tüketici güveni endeksinin yükselmesi ve dayanıklı tüketim malları siparişleri verisinin ise düşüş göstermesi bekleniyor.

Mumbai merkezli Kotak Commodity Services Ltd., bugünkü raporunda, "Fiyatlar, Fed'in aylık varlık alımlarını önümüzdeki aylarda azaltacağı spekülasyonunun güçlendiği bir ortamda, baskı altında kalıyor," dedi ve "Ancak aşağı hareket, fiyatlardaki son keskin düşüşlerin ardından gelen alımlar nedeniyle sınırlı kalabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.7 yükselerek, New York saati ile 07:42'de, ons başına 1,250.60 dolara ulaştı. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 62 üzerindeydi.
Spot altın Londra'da, yüzde 0.7 yükselişle ons başına 1,251.19 dolara çıktı.

Altının 14 günlük RSI göstergesi geçen hafta 30 seviyesine yaklaştı. Bu seviye, bazı teknik analistlerce, fiyatların sıçrama yapmaya yakın olduğunun bir işareti olarak değerlendiriliyor. Gösterge bugün 34.9 seviyesinde.

ABD Verileri

HSBC Securities (USA) Inc. analisti James Steel, "Altın, yatırımcıların verilerin Fed'in varlık alımlarını azaltmasını destekleyeceği ihtimaline ağırlık vermesinden dolayı zayıfladı," dedi ve "Düşük altın fiyatları fiziki talebi teşvik etmeli, ancak altın kısa vadede yatırımcı güveninin daha da düşmesine duyarlı," şeklinde görüş bildirdi.

Altının bu yılki düşüşü, özellikle Asya'da, fiziki talebi artırdı. Çin'in Hong Kong'dan net altın ithalatı Ekim ayında, Eylül ayındaki seviyesi olan 109.4 tondan 129.9 tona çıktı. Bloomberg'in Hong Kong Nüfus ve İstatistik Bölümü verilerinden yaptığı hesaplamalara göre, bu seviye ikinci en yüksek seviyeyi işaret ediyor. Toplam altın ithalatı ilk 10 ayda 955.9 tona çıktı ve geçen yıla oranla iki kat arttı. Net altın ithaları Mart ayında 130 ton ile rekor kırmıştı.

Aralık vadeli gümüş kontratları New York'ta yüzde 0.6 yükselerek ons başına 20.01 dolara çıktı. Gümüş destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) varlıklar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, dün 32.2 ton düşerek 19,762.4 tona geriledi ve 13 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesine indi.

Aralık vadeli palladyum yüzde 0.9 yükselerek ons başına 724.95 dolara çıktı. Ocak vadeli platin yüzde 0.6 primle ons başına 1,379.40 dolara ulaştı. Metal dün 1,368.50 dolar ile altı haftanın en düşük seviyesini gördü.

(15:15'te güncellendi)