Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:45'te güncellendi)

Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da yasakoyucuların ücretler ve harcama artışlarında koalisyon olarak anlaşması üzerine euro yene karşı dört senenin en yüksek düzeyine çıktı.

Şansölye Angela Merkel'in göreve gelmesinden bu yana en uzun süreli koalisyon görüşmelerinde uzlaşmaya varılmasının ardından, euro 16 büyük para birimine karşı değer kazandı. İngiliz sterlini dolar karşısında, verilerin Britanya ekonomisinin üçüncü çeyrekte daha hızlı büyüdüğünü göstermesinin ardından Ocak'tan bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Thai bahtı, merkez bankasının beklenmedik bir şekilde faiz oranlarını düşürmesiyle geriledi.

"Şu anda euro-yen paritesi euro-dollar'ın yönlendiricisi durumunda," diyen Londra merkezli Standard Chartered Bank'in Döviz stratejisti Ned Rumpeltin, "Taş gibi sağlam. Eminim ki kimse Almanya'nın istikrarlı bir koalisyon oluşturacağından şüphe duymadı ama bu haber Avrupa'daki devamlılık duygusunu güçlendirdi," diye ekledi.

Euro yen karşısında Ağustos 2009'dan beri en yüksek seviye olan 138.53'ü bulmasının ardından New York saatiyle 06:59 itibariyle yüzde 0.7 çıkarak 138.42 yeni gördü. Euro dolar karşısında 31 Ekim'den bu yana en güçlü değer olan 1.3613'ten sonra yüzde 0.2 değer kazanarak 1.3598'den işlem gördü. Dolar yen karşısında yüzde 0.5 artarak 101.79 oldu.

Merkel, emeklilik ve altyapıya daha fazla harcama ve ulusal asgari ücret getirmek isteyen Sosyal Demokrat Partisi ile koalisyon anlaşmasını çözümledi.

(14:45'te güncellendi)