Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Yurtiçi piyasalar, dün kapanışa doğru gelen satışlarla karşılaştı. Borsa istanbul'da BIST 100 Endeksi, İran anlaşmasının iyimserliği ile 76,000 seviyesine kadar çıktıktan sonra, son bir saatte gelen satışlarla, yüzde 1.27 düşerek 75563.19 puandan kapandı. Dolar-TL kuru dün tekrar 2.01 seviyesinin üzerine çıktı ve gösterge tahvilin faizi yüzde 9.20'ye ulaştı.

Merkez Bankası'nın sıkılaştırmaya yönelik adımları kurda beklenen düşüşü getirmezken, gösterge thvilin faizinde artışa neden oluyor ve hisse senetleri üzerinde kısmi baskı oluşturuyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) dün açıkladığı bireysel kredilere ilişkin önlem taslağı da piyasayı bir miktar olumsuz etkiliyor.

Bu ortamda, BIST 100 Endeksi, güne dünkü kapanışa göre 65,25 puan ya da yüzde 0,09 düşüşle 75.497,94 puandan başladı. Endeks açılışın ardından, kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalandı.

BIST 100 endeksi, günü dünkü kapanışına göre yüzde 0,88 oranında düşüşle 74.896,01 puandan tamamladı.

Dolar-TL kuru 2.0150 civarında yatay bir seyir izliyor. Gösterge tahvilin faizi yüzde 9.20 seviyesinde.

TCMB bugün, 4 Aralık vadeli ve 500 milyon lira tutarlı miktar yöntemiyle repo ihalesi açtığını duyurdu.

(BDDK dün yaptığı açıklamada, bireysel kredilere ilişkin üç yeni düzenleme taslağı hazırladığını bildirdi. Taslaklarla son dönemde tasarrufları artırma ve kredi büyümesini frenlemeye odaklanan ekonomi yönetiminin en önemli adımlarından biri atılmış oldu. Taslakta öne çıkan başlıklar; tüketici kredilerinin vadesinin 36 ayı, taşıt kredilerinin vadesinin ise 48 ayı geçmemesi, binek araç için kullanılacak taşıt kredilerine yeni sınırlamalara ve kredi teminat oranı uygulamasına gidilmesi, beyaz eşya ve mobilya alımlarında taksit üst sınırı 12 ay olarak belirlenmesi, elektrikli ve elektronik eşya, bilgisayar, araç kiralama, telekomünikasyon ve kuyumculuk işlemlerinde en fazla 6 ay taksit sınırlaması, ve kredi kartlarında genel taksit sayısının 9 ayla sınırlandırılması.