Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bakır, yatırımcıların ağırlıklarını, gelecek yıl arzda artış olacağı tahmini ve güçlü talebe ilişkin işaretlere yönlendirmeleri ile birlikte, kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalandı.

Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası'nda (LME), gün içinde yüzde 0.2 kadar yükselip düştükten sonra, Şanghay saati ile 15:45'de, ton başına 7,073.50 dolara geldi.

LME stokları dün 25 Şubat'tan bu yana en düşük seviyesine inerken, metali teminat altına almak için alıcıların Şanghay'da LME fiyatları üzerine ödemek durumunda oldukları prim bugün ton başına 197.50 dolara çıkarak Ağustos ayındaki rekor seviye olan 210 dolara yaklaştı. Talebe yönelik bu işaretler,  Barclays Plc ve International Copper Study Group'un metaldeki fazlanın 2014'te üçe katlanarak 272,000 ton ile 13 yılın zirvesine çıkacağı tahmini ile ters düşüyor.

Singapur'da Phillip Futures Pte analisti Joyce Liu, "Piyasanın odaklanması bölünmüş durumda," dedi ve "Bazıları, madenlerdeki üretimin artması ile birlikte arz fazlası beklentisini akılda tutarak işlem yaparken, diğerleri şu sıralar rafine bakırdaki sıkışıklığı düşünüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Liu, Fed'in dünyanın ikinci en büyük bakır kullanıcısıı ABD'de ekonomiyi desteklemeye yönelik teşvikleri azaltacağı spekülasyonunun da düşüşlere destek olduğunu szölerine ekledi.

Şubat vadeli bakır kontratları, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, yüzde 0.3 düşerek ton başına 50,660 yuana (8,315 dolar) indi. Mart vadeli bakır kontratları, New York Comex piyasasında fazla değişmeyerek pound başına 3.2205 dolarda kaldı.

LME'de, nikel yükselirken, kurşun düştü ve aluminyum, kalay ve çinko fazla değişmedi.