Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in Hong Kong'dan altın ithalatı, kuyumcu ve perakendeci talebinin zirve yapacağı sezonun öncesinde stokların arttırılmasıyla Ekim ayında büyüyerek tüm zamanların ikinci en yüksek seviyesini gördü.

Bloomberg'in Hong Kong Nüfus ve İstatistik Bölümü'nden aldığı verilerle yaptığı hesaplamalara göre, Çin'den Hong Kong'a giden miktar çıkarıldıktan sonra net ithalat, Eylül ayındaki 109.4 tondan Ekim ayında 129.9 tona çıktı. Verilere göre, altın alımları Mart ayında 130 tonla tüm zamanların en yüksek seviyesi olarak kaydedildi. 2013'ün ilk on ayındaki alımlar, bir önceki senenin iki katının da üstüne çıkarak 955.9 ton oldu.

Dünya Altın Konseyi verilerine göre, talebin bu sene 1,000 tona yaklaşmasıyla, Çin dünyanın en büyük külçe altın tüketicisi Hindistan'ı geçme yolunda ilerliyor. Altın fiyatları, yatırımcıların ellerindeki exchange-traded fonları (ETF) azaltmasına rağmen, Haziran ayında 34 haftanın en düşük seviyesine gerilemesiyle birlikte, düşük fiyatların mücevher, sikke ve külçe altına olan talebin artmasıyla, yüzde 5.2 yükseldi.

Singapur'daki Australia & New Zealand Banking Group Ltd.'nin analisti Victor Thianpiriya, "Gerçekten yüksek bir seviye ve kesinlikle Çin'in bin tondan daha fazla ithal etmesinin sinyallerini veriyor. Son çeyrek sezonunda artış olağandır, fakat Çinli tüketicilerin düşen altın fiyatlarından istifade etmelerinin de etkisi var," diye belirtti.

Spot altın fiyatları Londra'da Pekin saatiyle 12:58'de ons başına yüzde 0.2 yükselerek 1,245.67 doları buldu. Fiyatlar, ETF varlıklarının küresel ekonomik iyileşme beklentileriyle yüzde 30 düşmesiyle 28 Haziran'da Temmuz 2010'dan beri en düşük seviye olan 1,180.50 dolara inmesinin ardından, bu sene yüzde 26 kayıp yaşadı. Çin'in gösterge spot kontratı olan yüzde 99.99 saflıkta külçe altın Şanghay Altın Borsası'nda Ekim ayında yüzde 1.2 gerileyerek düşüşün ikinci ayına girdi.