Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere ekonomisinde toparlanma yılın ikinci üç aylık döneminde, yatırımların ve konut inşaatlarının, ihracatın iki yılı aşkın sürenin en büyük düşüşünü göstermesine ağır basması sonucu hız kazandı.

Gayrısafi yurtiçi hasıla (GSYİH), ikinci çereykte, yüzde 0.8 arttı ve ilk açıklanan veri ile aynı düzeyde gerçekleşti. İşletme yatırımları aynı dönemde yüzde 1.4 artarken, ihracat yüzde 2.4 geriledi. Net dış ticaret, böylelikle, GSYİH'da 0.9 yüzde puan bir azalma meydana getirdi.

İngiltere Merkez Bankası bu ay büyüme tahminini ve politika yapıcıların faizi yükseltmeyi düşünmeleri için eşik olarak belirledikleri yüzde 7 işsizlik oranına ulaşılmasının beklendiği tarihi yukarı çekti. Banka Başkanı Mark Carney, dün, yetkililerin faizleri artırmada aceleci olmayacakları ve ekonomide halen gevşeklik bulunduğu yolundaki rehberliğini teyit etti.

Londra'da Investec Securities ekonomisti Philip Shaw, "Büyümedeki ivme bir süre daha devam edecek, ancak bu büyüme oranlarını gelecek yıla girerken göreceğimiz konusunda daha az ikna olmuş durumdayız. Zira çok şey işletme yatırımlarının görünümüne bağlı," dedi ve İngiltere Merkez Bankası'nın şu an için vurgusunun, kısa vadede faiz artırımı olmayacağı şeklinde  olduğunu sözlerine ekledi.

Büyüme temel olarak iç faktörlerden yön buluyor. İşletme yatırımlarındaki artış, gayrısafi sabit sermaye formasyonunun üçüncü çeyrekte yüzde 1.4 artmasına yardımcı oldu ve bu artış GSYİh'ya 1.1 yüzde puanı katkıda bulundu.

İşletme yatırımlarının içinde, Ulusal İstatistik Ofisi'nin kaydettiği üzere, ulaşım ekipmanlarında ve konut inşaatını içeren yeni binalardaki artışlar yer alıyor.