Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:03'te güncellendi)

Euro Bölgesi'nde bugün açıklanan veriye göre enflasyonun beklenenden daha fazla hızlanması sonrasında Avrupa Merkez Bankası'nın ek teşvikler uygulamayacağı iddialarının güçlenmesiyle euro, üst üste üçüncü ayda yükselmeye hazırlanıyor.

Euro, Almanya'da dün enflasyonun beklentileri aşmasıyla yen karşısında yükselerek Nisan ayından bu yana en iyi aylık performansı göstermeye hazırlanıyor. Yen, Japonya'da tüketici fiyatlarının 15 yılın en büyük sıçramasını kaydetmesi ile dolar karşısında dördüncü aylık düşüşe ilerliyor. Norveç kronu ise işsizlik oranının yükselmesi sonrasında diğer 16 önemli para biriminin tamamı karşısında değer kaybetti.

Londra'da bulunan FxPro Group Ltd.'nin şef ekonomisti Simon Smith, "Bu ay euro için kesinlikle çok iyi geçti. Enflasyon gelişmeleri ile, zaten çok düşük olan AMB'nin Aralık ayında ek teşviklerde bulunması ihtimali daha da azaldı" yorumunu yaptı.

Euro yen karşısında büyük bir değişiklik yaşamayarak New York saati ile 07:07'de 139.25 yen seviyesinde görülürken, bu ay yüzde 4.2 yukarıda seyrediyor. Euro dolar karşısında da büyük bir değişiklik yaşamadı ve 1.3611 dolar ile Kasım ayında yüzde 0.2'lik kazanç sağlamış durumda. Yen dolar karşısında 31 Ekim'den bu yana yüzde 3.9 gerilemeyerek, bugün 102.31 yen seviyesinden işlem görüyor.

Euro Bölgesi tüketici fiyatları bir yıl önceye göre yüzde 0.9 yükselirken, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı yüzde 0.8'lik artış olacağı yönündeydi. AMB Ekim ayında enflasyonun dört yılın en üşüğüne gerilemesi sonrasında, 7 Kasım'da beklenmedik bir şekilde gösterge faiz oranını yüzde 0.25 ile rekor düşük seviyeye indirmişti.

(15:03'te güncellendi)