Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-S&P Avrupa'yı notladı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's, ekonominin yeniden büyümeye başladığını gerekçe göstererek İspanya'nın kredi notunun görünümünü negatiften, durağana yükselterek, ülkenin kredi notunu çöp olarak belirleme ihtimalini azalttı.

Derecelendirme kuruluşu ayrıca Hollanda'nın kredi notunu da, beklenenden daha zayıf büyüme tahminleri gerekçesiyle AAA'dan AA+'ya indirdi. Bu hamle, S&P'nin AAA ile en yüksek notu verdiği ülke sayısını 10'a düşürdü. S&P, Güney Kıbrıs'un kredi notunu da CCC+'dan B-'ye çıkardı.

-Hindistan'da büyüme hız kazandı

Hindistan'ın ekonomik büyümesi geçen çeyrekte, yüksek imalat sanayi üretimine bağlı olarak, son dört yılın en düşük seviyesinden hızlandı. Ancak bu büyüme, enflasyon ile mücadele için faiz artırımlarından olumsuz etkilenebilir.

Çin'de gayrısafi yurtiçi hasıla (GSYİH), yılın üçüncü üç aylık döneminde, yüzde 4.8 büyüdü. Ekonomi ikinci çeyrekte yüzde 4.4 genişlemişti. Bloomberg'in anketine katılan 44 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, büyümenin yüzde 4.6 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu.

-S&P Çin'in kredi notunu teyit etti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Çin'in "AA-" olan kredi notunu teyit etti, not görünümünü durağan olarak açıkladı.

-ABD hisseleri haftanın son gününde geriledi

ABD hisseleri, telefon ve finans hisselerindeki düşüşün "Kara Cuma" ile perakendecilerin ralli yapmasını bastırması sonrasında, işlemlerin son yarım saatinde kazançları silerek geriledi.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.1 gerileyerek erken saatlerdeki yüzde 0.4'e varan kazançları sildi ve haftanın son gününü 1,805.81 puandan kapattı. Endeks bu hafta yüzde 0.1 yükselerek üst üste 8 hafta ile 2004'ten bu yana en uzun haftalık kazanç periyodunu tamamladı. Dow Jones endeksi ise 10.92 puan, yani yüzde 0.1 düşüşle 16,086.41 puandan kapandı. S&P 500 işlem hacmi ise 30 günlük ortalamanın yüzde 8.9 aşağısında kaldı. ABD hisseleri dün Şükran Günü tatili nedeniyle günü kapalı geçirirken, bugün de yerel saat ile 13:00'te kapandı.

-Avrupa hisseleri 3. aylık kazancı tamamladı

Avrupa hisseleri, Euro Bölgesi'nde işsizliğin rekor yüksekten gerilediğini gösteren verilerin ardından büyük bir değişiklik yaşamayarak üst üste üçüncü aylık kazancı tamamladı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.1'den az düşerek haftanın son gününü 325.36 puandan tamamladı. Gösterge endeks Kasım'da yüzde 0.9 artarak, kazancı üçüncü aya taşırken, bu yıl genelinde ise yüzde 16 ralli yapmış durumda. Endeks haftalık bazda ise yüzde 0.7 yukarıda.

-Altın "fiziki" alımlardan destek buldu

Altın New York'ta, fiziki alımlara ilişkin işaretlerin, Fed'in varlık alımlarını azaltacağı spekülasyonuna ağır basması sonucu, yükseldi ve Haziran ayından bu yana gösterdiği en büyük çaplı kaybın bir kısmını geri aldı. Gümüş, Haziran ayından bu yana gösterdiği en büyük çaplı düşüşü bir miktar daralttı.

Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 1.1 yükselerek, New York saati ile 07:45'te, ons başına 1,252.10 dolara ulaştı. ABD piyasaları dün Şükran Günü tatili nedeniyle kapalıydı ve dünkü işlemler takas dolayısıyla bugün kayda geçirilecek. Fiuaylar bu ay yüzde 5.4 ile Haziran ayından bu yana en büyük çaplı düşüşü göstermeye yönlendi ve 25 Kasım'da 1,226.40 dolar ile 8 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Spot altın Londra'da yüzde 0.7 yükselerek ons başına 1,252.68 dolara çıktı.

-WTI petrol düşüşü 3. aya taşıyor

Batı Teksas türü ham petrol (WTI), Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) artan petrol ihracı ve ABD'de artan stoklar nedeniyle, son beş yılın en uzun kayıp serisini yaşayarak düşüşün üçüncü ayına girdi.

Ocak vadeli WTI petrolün varil fiyatı Nymex elektronik işlemlerde 27 Kasım'daki fiyatından 46 sent yukarıda seyrederek Londra saatiyle 12:59'da 92.76 dolardan işlem gördü. Fiyatlar, Kasım ayında yüzde 3.7 düşerek Ocak 2009'dan beri en büyük aylık düşüşe hazırlanıyor. Dün elektronik işlemler haricinde Şükran Günü nedeniyle kapalı olan ABD petrol Borsası, bugünden itibaren açık olacak.

Ocak vadeli Brent petrolün varil fiyatı ise 8 sent artarak Londra merkezli ICE Futures Europe borasasında 110.94 dolar olurken, bu ay yüzde 1.9'luk prim yaptı. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 42 aşağısında seyretti. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark, 27 Kasım'daki sekiz ayın en yüksek seviyesi 19.01 dolardan 18.19 dolara daraldı.

-Gelişen piyasalar Hindistan ile yükseldi

Gelişen piyasalar endeksi, Hindistan hisselerinin ekonomik büyümenin beklentileri aşması sonrasında ralli yapması ile yükselerek, Ağustos'tan bu yana ekside sonlandırmaya hazırlandığı ilk ayındaki kayıplarını azalttı. Endonezya rupisi 2009'dan bu yanaki en düşük seviyesinden geri yükselirken, Macaristan forinti geriledi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.4 kazançla Londra saati ile 12:05'te 1,016.17 puana çıkarak, bu ayki kayıplarını yüzde 1.8'e düşürdü. Hindistan ekonomisi Eylül ayında sona eren çeyrek itibariyle bir yıl önceye göre yüzde 4.8 genişlerken, bir önceki çeyrekteki yüzde 4.4'lük büyümeyi de geride bıraktı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı Hindistan'da ekonominin yüzde 4.6 genişleyeceği yönündeydi. Teknoloji hisseleri göstergelerinden biri, üst üste dört ay ile Mart 2012'den bu yana en uzun soluklu aylık kazanç periyodunu kaydetmeye hazırlanıyor.

-Euro enflasyon ile 3. aylık kazanca ilerliyor

Euro Bölgesi'nde bugün açıklanan veriye göre enflasyonun beklenenden daha fazla hızlanması sonrasında Avrupa Merkez Bankası'nın ek teşvikler uygulamayacağı iddialarının güçlenmesiyle euro, üst üste üçüncü ayda yükselmeye hazırlanıyor.

Euro yen karşısında büyük bir değişiklik yaşamayarak New York saati ile 07:07'de 139.25 yen seviyesinde görülürken, bu ay yüzde 4.2 yukarıda seyrediyor. Euro dolar karşısında da büyük bir değişiklik yaşamadı ve 1.3611 dolar ile Kasım ayında yüzde 0.2'lik kazanç sağlamış durumda. Yen dolar karşısında 31 Ekim'den bu yana yüzde 3.9 gerilemeyerek, bugün 102.31 yen seviyesinden işlem görüyor.