Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın vadeli kontratları New York'ta, dünyanın ikinci en büyük altın kullanıcısı Çin'de artan külçe, mücevher ve sikke altın talebine yönelik işaretlerle birlikte değer kazandı.

Çin'in Hong Kong'da net altın ithalatı, Ekim ayında, tarihinin ikinci en yüksek seviyesine yükseldi. Vadeli kontratlar, 25 Kasım'da, Fed'in, iyileşmekte olan ABD ekonomisi ile birlikte, varlık alımlarını azaltacağı spekülasyonuna bağlı olarak, son dört ayın en düşük seviyesine indi.

Toronto merkezli Oanda Corp.'un Döviz analisti Dean Popplewell, "Fiziki talep altına destek oluyor," dedi.

Şubat vadeli altın kontratları Cuma günü, New York Comex piyasasında, yüzde 1 değer kazanarak ons başına 1,250.40 dolardan kapandı. Altın, 25 Kasım'da, 1,226.40 dolara inerek 8 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesini gördü.

Altın bu ay, yüzde 5.5 ile Haziran ayından bu yana en büyük çaplı aylık kaybını yaşadı ve 1978'den bu yana en büyük Kasım ayı düşüşünü gerçekleştirdi. Hindistan en büyük altın kullanıcısı konumunda.

Singapur'da Australia & New Zealand Banking Group Ltd. analisti Victor Thianpiriya, "Fiziki talep güçlü, ancak kayda değer bir kısa pozisyon kapama alımlarını tetikleyecek denli değil," dedi ve "Piyasa bekleyişleri pek fazla cesaret verici değil" şeklinde görüş bildirdi.

Altın bu yıl, yüzde 25 değer kaybetti ve 2000 yılından bu yana ilk yıllık bazda düşüşünü gerçekleştirmeye yöneldi. Bazı yatırımcılar, ABD hisse senetlerindeki rallinin rekor seviyeye ulaşması ve enflasyonun artmaması ile birlikte, metalin değer koruma özelliğine olan güvenlerini yitirdi.

Mart vadeli gümüş kontratları, Comex'te, yüzde 1.8 yükselerek ons başına 20.033 dolara çıktı. Metal geçen hafta yüzde 0.7 yükseldi ve dört haftadır süren düşüşünü durdurdu. Gümüş, Kasım ayında, yüzde 8.4 ile Haziran ayından bu yana en hızlı aylık kaybını yaşadı.

Ocak vadeli platin, Nymex piyasasında, yüzde 1.2 yükselerek ons başına 1,368.80 dolara çıktı. Metal bu ay yüzde 5.5 düştü ve bu yıl yüzde 11 geriledi.

Mart vadeli palladyum yüzde 0.5 yükselerek ons başına 719.65 dolara ulaştı. Metal bu ay yüzde 2.3 geriledi.