Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Küresel hisse senetleri Kasım ayında, ekonomik büyümenin hızlanmakta olduğuna ilişkin işaretlerle birlikte, üçüncü ay ard arda yükseldi ve 2009'dan bu yana en uzun süreli aylık yükseliş serisini yakaladı. Emtia grubu, altının Haziran ayından bu yana en hızlıaylık kaybını yaşaması ile birlikte, düşüşünü genişletti.

45 piyasayı kapsayan MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi'nin rekor seviyeye ulaşması ile birlikte, Çin'in ekonomik özgürlükleri artıracağı taahhüdü, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) faiz indirimi ve Fed'in varlık alımlarını azaltmayı erteleyeceği spekülasyonunun etkisi sonucu, yüzde 1.5 yükseldi. ABD Doları Endeksi yüzde 0.6 yükseldi ve 24 emtiayı içeren S&P GSCI Endeksi yüzde 0.8 geriledi. Tahvillerin tüm çeşidi, Bank of America Merrill Lynch'in Küresel geni Piyasa Endeksi'ne göre, orralama yüzde 0.16 kaybetti.

Londra'da UBS Wealth Management'ın İngiltere Baş Yatırım Ofisi müdürü Bill O'Neill, "Hikaye halen, gevşek para politikaları ve büyümenin 2014'e sarkacağı beklentilerinin bir kombinasyonu," dedi ve "Büyüme bize doğru geliyor şeklinde bir inanış var. Yakın bir azamanda olmasa bile, büyüme ufukta göründü" şeklinde görüş bildirdi.

Küresel hisse senetlerinin toplam piyasa değerinin son üç ayda yaklaşık 5.9 trilyon dolar artması şle birlikte, bireysel yatırımcılar şimdilerde tekrar hisse senedi piyasalarına geliyor. Washington merkezli Investment Companies Institute'un derlediği verilere göre, bu yatırımcılar 2013 yılında yaklaşık 30 milyar doları para yöneticilerine gönderdi ve böylelikle, hisse senedi fonlarına, önceki 4 yıldaki net 400 milyar dolarlık çıkıştan sonra, 2006'dan bu yana ilk kez net fon girişi oldu.