Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'in sermaye piyasaları regülatörü, yetkililerin, ilk halka arzlarda 1 yıldır devam eden yasağı kaldırmaya hazırlanmasıyla, 50 yeni şirketin Ocak sonuna kadar yeni hisse satmaya hazır olacağını söyledi.

Çin Sermaye Piyasaları Düzenleme Komisyonu'nun 30 Kasım'da internet sitesinden duyurduğu açıklamada, ilk kez halka arz edilmeyi bekleyen 760 şirketin incelenmesinin yaklaşık 1 yıl alacacağı belirtildi. Regülatör aynı zamanda ters şirket evliliklerinde yeni düzenlemeler çıkardı ve şirketlerin imtiyazlı hisse satabilmesine yönelik deneme programa başlayabileceğini açıkladı.

İlk halka arzlardaki ruhsatlama sistemiyle işleyen sistemden, başka birine geçilmesi için yolu açan ve yatırımcı taleplerinin fiyatlamayı belirlemesiyle izin veren yeni kurallar, Komünist Parti'nin, piyasalara, varlık dağıtımında "karar verici" olmasına izin verilmesi vaadlerinin altını çiziyor. Dünyanın 2010'da en büyük ilk halka arz piyasası olan çin, Çin'in SPK'sının reklamcılar ve şirketler arasında hileciliğe hükmetmesinin ardından Ekim 2012'den bu yana yeni arz gerçekleştirmedi.


İlk halka arzların 2013'te kazançlarda düşüş kaynağı olmalarının ardından 2014'de yeniden başladığı zaman aracı kurumların yatırım bankacılığı gelirlerin güçlü bir sıçrama bekleyen Jefferies Hong Kong Ltd.'ın analistlerinden Jaclyn Wang, "Aracı kurumların kazançları muhtemelen, marj işlemleri ve yatırım bankacılığı birimlerinin güdümünde, 2014'te güçlü büyümeyi sürdürecek" dedi.

Çin'in piyasa değeri bakımından en büyük aracı kurumu Citic Securities Co.'nun hisseleri Hong Kong'taki seansta yüzde 7.4 değerlenerek 21.10 Hong Kong dolarına çıktı ve 2 haftanın en büyük artışına işaret etti. Haitong Securities Co. yüzde 7.2 primlenerek 14.38 Hong Kong dolarına yükseldi. Hang Seng Endeksi yüzde 0.8 sıçradı.