Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japon hisseleri, yakıt üreticilerinin düşüşlere öncülük etmesi ve kamu hizmeti şirketlerinin yükselmesiyle, kayıplar ve kazançlar arasında gidip geldi.

Petrol rafinerisi JX Holdings Inc., SMBC Nikko Securities Inc.'in, şirketin hisselerinin düşük performans göstereceğini söylemesi üzerine yüzde 1.3 düştü. Electric Power Development Co. yüzde 3.8 primlenerek, kamu hizmeti şirketlerini yukarı taşıdı. Sega Sammy Holdings Inc., Goldman Sachs Group Inc.'in, oyun üretici şirketin yatırım notunu yükseltmesinin ardından yüzde 5.1 değerlendi. İnternet üzerindeki lokanta rehberi Gurunavi Inc., Ichiyoshi Research Institute Inc.'in, yatırımcılara hisse tavsiyesinde bulunmasıyla yüzde 18 yükselerek rekora tırmandı.

Topix Endeksi erken saatlerde yüzde 0.4 yükselip, yüzde 0.2 düşmesinin ardından Tokyo saati ile 12.35'te büyük bir değişikliğe işaret etmedi ve 1,258.60 puandan işlem gördü. Endeks Kasım'da yüzde 5.4 primlendi. Nikkei 225 Endeksi ise yüzde 0.2 kayıpla 15,630.19 puana geriledi. Yen, dalgalı seyrederek, geçtiğimiz hafta 23 Mayıs'tan bu yanaki en düşüğüne kadar gerilemesinin ardından haftanın ilk gününde 102.39 seviyesinden işlem gördü.

Japon hisselerinin şu anda kura çok duyarlı olduğunu ve dolar-yen oranıyla birlikte hareket ettiğini söyleyen Mizuho Trust&Banking Co.'nun kıdemli stratejistlerinden Hitoshi Asaoka, hisselerin çok fazla yükselmelerinin ardından düzeltmeye gideceklerini öngördü.

Topix Endeksi bu yıl yüzde 46 yükselerek, 1999'dan bu yanaki en kazançlı yılını kaydetmeye hazırlanıyor. Endeks 29 Kasım itibariyle, defter değerinin 1.27 katından fiyatlanıyor.