Advertisement
HABERLER ABONE OL

Mısırdan şekere bütün emtia varlıklarının ayı piyasasını derinleştiren düşüş, eğer tarih tekerrür ederse, fiyatların 2008'den beri ilk yıllık gerilemesini yönelmesiyle birlikte, Aralık sonuna kadar daha da artacak.

Bloomberg tarafından derlenen verilerde, Standard & Poor's'un 24 ham maddeyi kapsayan GSCI Spot Endeksi, 1971'ten beri ilk kez senelik kaybını yaşadı. O zamanki ortalama Aralık kaybı yüzde 3.9 olarak kaydedilmişti ve eğer bu sene böyle bir kayıp yaşanırsa, senelik düşüş yüzde 7.8 olarak görülecek.

EPFR Global'e göre, yatırımcılar Aralık'tan beri emtia varlıklarından rekor seviye olan 34.1 milyar dolar çektiler. Dünya genelindeki bol yağışlar tarım üretimini arttırırken, metal üretiminin yükselmesiyle metal stokları da yükselmiş bulunuyor. ABD, 1989'dan bu yana en fazla ham petrolü üretiyor. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, emtia varlıklarının en büyük tüketicisi Çin'deki ekonomik büyüme 2013'te yavaşlamanın üçüncü yılına girecek.

"Bu trendin yıl sonuna kadar devam etmesi muhtemel," diyen San Francisco'daki Permanent Portfolio Family of Funds'ın yöneticisi Michael Cuggino, "Yatırımcılar, dünya genelinde gelişmiş ve gelişen piyasalarda büyümenin yavaşlarken, daha fazla arzın olduğunu görüyorlar. Bu da fiyatları düşüyor," diye ekledi.