Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Çin'de hisse senetleri, hükümetin ilk halka arzlara uyguladığı yasağı kaldırma planının, fonların mevcut hisselerden çıkmalarına neden olacağı endişesi ile değer kaybetti ve küçük sermayeli şirketleri içeren endeks rekor hızda düştü.

Medyan piyasa değer 1 milyar dolar olan şirketlerin hisselerini içeren ChiNext Endeksi, teknoloji hisselerindeki güçlü kayıplarla birlikte yüzde 8.3 düşerek 1,253.93 puandan kapandı ve bu yılki kazancını yüzde 76'ya daralttı. Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.6 düştü ve imalat sanayi göstergesinin kasım ayında beklenenden iyi çıkması ve PetroChina Co. ve China Petroleum & Chemical Corp.2un seansın son 15 dakikada ralli yapmasının ardından güniçindeki yüzde 2.2'lik kaybının önemli bölümünü geri aldı.

Yolsuzlukları azaltmak ve güçlü arzın hisse fiyatlarını aşağı çekmesini önlemek için bir yılı aşkın süredir ilk halka arzlara yasak getiren, hisse senedi piyasası regülatörü, 30 Kasım'da yaptığı açıklamada, Ocak ayının sonuna kadar 50 şirketin ilk hisse senedi halka arzlarını gerçekleştirmek için hazır olacağını kaydetti. Politika yapıcılar, Şanghay Bileşik Endeksi'nin Haziran'da gördüğü bu yılın en düşük seviyesinden bu yana görülen yüzde 12'lik ralli, ekonomik büyümede yukarı yönlü kıpırdanmaların görülmesi ve Çin komünist Partisi'nin piyasaların rolünü artırmaya yönelik taahhüdü ile birlikte halka arz yasağına son veriyor.

Jianghai Securities Co. analisti Xu Shengjun, "Halka arz planı, hisse senetlerini, özellikle düşük sermayeli olanları aşağı çekiyor," dedi ve "Gelen yeni hisse senetlerinin daha ucuz ve daha cazip olması ile birlikte, pahalı düşük sermayeli şirketlerin hisselerini almak istemek gülün" şeklinde görüş bildirdi.