Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:30'da güncellendi)

Avrupa'da ülke tahvilleri, satınalma yöneticileri anketinin (PMI) Euro Bölgesi'nde imalatın Kasım'da yükselişin beşinci ayına girildiğini göstermesiyle, düşüşe geçti.

Almanya'nın 10 yıllık tahvil göstergeleri Ağustos'tan bu yanaki en düşük seviyeden beş baz puan yükseldi. İspanya'da 10 yıllık tahviller düşerken, aynı vadeli Yunan tahvilleri yükseldi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlere göre, ABD'den Washington saatiyle 10:00'da gelecek olan verilerde imalatın geçen aya kıyasla artması bekleniyor. Hollanda ve Fransa bugün tahvil ihalesi yapacaklar.

"Avrupa'da, İspanya haricinde, PMI beklenenden güçlü çıktı ve bu Almanya tahvilleri üzerinde baskı oluşturuyor," diyen Brüksel merkezli KBC Bank NV stratejisti Mathias Van Der Jeugt, "Kısa vadede, veriler AMB'nin daha fazla parasal gevşeme yapma şansını limitliyor. ABD'den gelecek olan imalat verilerinin de bugün tahminlerin üzerinde çıkarak, Almanya tahvillerine aşağı yönlü baskı uygulayacağına inanıyoruz," diye belirtti.

Almanya'da 10 yıllık tahvil faizi Londra saatiyle 09:56'da yüzde 1.73 olarak gerçekleşti. Ağustos 2023 vadeli yüzde 2'lik tahvilin fiyatı 102.415 oldu. Tahvilin faizi 31 Ekim'de, 8 Ağustos'tan beri en düşük seviye olan yüzde 1.65'e gerilemişti.

Markit Economics satın alma yöneticileri bazlı imalat endeksinin Ekim'deki 51.3 puandan Kasım'da 51.6 puana çıktığını açıkladı. Markit'in verilerin öncesindeki tahmini 51.5 puandı. Büyümeler 50 puanın üstünde gerçekleşiyor.

(13:30'da güncellendi)