Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:50'de güncellendi)

ABD Hazine tahvillerinin faizleri, iyileşen ekonomik verilerin Fed'in varlık alımlarını azaltacağı beklentilerini güçlendirmesi ile birlikte, Eylül ayından bu yana en yüksek seviyesine çıkarken, ABD hisse senetleri dalgalı seyretti. Altın ve gümüş düştü. Euro, Avrupa Merkez Bankası'nın negatif mevduat faizini uygulamaya koyacağına ilişkin bir işaret vermemesinin ardından değer kazandı.

ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 1.7 baz puan artarak, New York saati ile 10:06'da, yüzde 2.85'e çıktı ve Almanya tahvillerinin faizi üç baz puanlık yükselişle yüzde 1.84'e ulaştı. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi, dört gün üst üste düştükten sonra fazla değişmedi. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.4 düşerken, euro 16 önemli para biriminin 15'i karşısında yükseldi. Altın ve gümüş yaklaşık yüzde 2 değer kaybetti. Almanya'da elektrik fiyatları yüzde 27 düştü.

ABD'de gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYİH), üçüncü çeyrekte yüzde 3.6 genişledi ve ilk açıklanan rakam olan yüzde 2.6'lık büyümenin üzerine çıktı. Böylelikle ekonomi 2012 yılının ilk çeyreğinden bu yana en hızlı büyümesini gerçekleştirdi. Bugün açıklanan diğer bir veri olan ABD işsizlik başvuruları, yatırımcıların yarınki tarım dışı istihdam verisi öncesi Fed'in varlıkalım programının görünümüne ilişkin fikir sahibi olmaya çalıştığı bir ortamda, geçen hafta beklenmedik bir şekilde düştü.

Rochester, New York'ta Federated Investors Inc. portföy yöneticisi Matthew Kaufler, "Kısa vadede sıkıntı var, ancak sanırım, Fed'in varlık alımlarını azaltmaya başlaması ve kendisini nihai piyasa belirleyici konumundan çıkarması uzun vadede olumlu," dedi ve "Bugünkü veriler, Fed2in bunu yapması için yolu açtı" şeklinde görüş bildirdi.

(17:50'de güncellendi)