Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:41'de güncellendi)

Fed'in aylık tahvil alımlarını azaltma kararı alırken, iş gücü piyasasına yönelik görünümü yükseltmesi ve faiz oranlarının sıfıra yakın seviyelerde korunacağını açıklaması sonrasında ABD hisseleri ralli yaptı, Dow Jones endeksi rekora yöneldi. ABD hazine tahvilleri geriledi ve dolar yükseldi.

Standard & Poor's 500 Endeksi New York saati ile 15:23'te yüzde 1.4 tırmanırken, Dow Jones endeksi 254.24 puanlık sıçrama kaydederek 16,129.5 puana ulaştı. 10 yıl vadeli ABD tahvil faizleri üç baz puan kadar yükselişle yüzde 2.87 oldu. Doların 10 büyük para birimi karşısındaki hareketlerini izleyen Bloomberg Dolar Endeksi ise karar sonrasında yüzde 0.2 yükseldi. Benzin, gümüş ve kahve, emtia fiyatlarındaki yükselişe öncülük etti.

ABD merkez bankası Fed, aylık tahvil alım programını 85 milyar dolardan 75 milyar dolara düşürdüğünü açıklayarak, Başkan Ben S. Bernanke'nin 1930'dan bu yana yaşanan en kötü resesyondan çıkıi için başlattığı benzeri görülmemiş teşviklerin sonlandırılmasına yönelik ilk adımı attı. Fed ayrıca, iş gücü piyasasına yönelik görünümünü yükselterek, işsizlik oranının gelecek yıl sonunda yüzde 6.3'e kadar düşeceği tahminini yaptı. Eylül ayı tahmini ise yüzde 6.4 ile yüzde 6.8 aralığında işsizlik oranı olacağı yönündeydi.

LPL şef piyasa stratejisti Jeffrey Kleintop, "Piyasa haberleri sever. Bu oldukça ufak, sadece 10 milyar dolarlık azaltmadan çok, bir test. Bize gerçekten Fed'in ilerlerken oldukça tedbirli olacağını gösteriyor. 85 milyar dolardan 75 milyar dolara azaltma yapılması büyük bir olay değil, bu nedenle cesaret verici" ifadelerini kullandı.

(22:41'de güncellendi)