Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

(16:45'te güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, Mayıs 2008'den bu yana en yüksek seviyesinden gerilerken, altın zayıfladı. İtalyan tahvilleri,  bu yılki son borçlanma ihalesinin ardından değer kazanırken, dolar yen karşısında son beş yılın en yüksek seviyesine çıktı ve ABD hisse senetleri fazla değişmedi.

Stoxx Europe 600 Endeksi, New York saati ile 09:31'de, yüzde 0.2 aşağıda seyrediyordu. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, 27 Aralık'taki rekor seviyesinden yaklaşık yüzde 0.1 geriledikten sonra, kazanç ve kayıp bölgeleri arasında dalgalandı. İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, 10 baz puan düşerek, yüzde 4.12'ye geriledi. Dolar yen karşısında yüzde 0.2 kadar değer kazanarak 105.41 seviyesine çıktıktan sonra, dalgalı seyretti ve Japonya'da Nikkei 225 Endeksi 1972'den bu yana en yüksek yıllık kazancını gerçekleştirdi. Altın yüzde 0.4 ve gümüş yüzde 1.9 değer kaybetti.

ABD'de bugün açıklanacak veri, askıda konut satışlarının Mayıs ayından bu yana ilk kez aylık bazda arttığını ve dünyanın en büyük ekonomisinin güçlenmekte olduğuna ilişkin işaretlere katkıda bulunduğunu göstermesi bekleniyor. S&P 500 Endeksi'ndeki şirketler, dünyanın en büyük ekonomisinin güçlenmekte olduğuna ilişkin işaretlerle birlikte, 12 ay öncesine göre 3.7 trilyon dolar daha değerli hale geldi. Japonya Merkez Bankası teşvikler konusunda bastırırken, bunun aksine, ABD merkez bankası Fed'in Ocak ayından itibaren varlık alımlarını azaltma yönünde adım atması, yende zayıflamaya neden olurken, Nikkei Endeksi'nin 2007'den bu yana ilk kez 16,000 seviyesini aşmasına yardımcı oldu.

Frankfurt'ta Close Brothers Seydler Research AG CEO'su Roger Peeters, "2013 yılının son perdesinin kapanmasına çok az zaman kaldı," dedi ve "Yatırımcıların yılı memnun bitirmeleri için yeterli nedenleri var. Endekslerin büyük bölümü herhangi bir uzmanın beklediğinden çok daha fazla yükseldi" şeklinde görüş bildirdi.

Yen dolar karşısında bu yıl yüzde 18 zayıfladı ve 16 önemli para birimi içinde, yüzde 19 düşen Güney Afrika randının ardından, en fazla düşen apra birimi oldu. Yen euro karşısında bugün yüzde 0.3 kaybederek 145 seviyesine geldi.

(16:45'te güncellendi)