Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'nın finansal piyasaları, tahvil ve hisselerdeki yükselişleri genişleterek 2013'te kaldıkları yerden devam etmesiyle Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin etkisi nerdeyse azalmaya başlıyor.

İrlanda bu hafta tahvil satarak, 3 yıllık kurtarma programından sonra finansal piyasalara dönüş yaptı. Başka bir sıkıntılı ülke olan Portekiz ise bugün ihale açıyor. İspanya ve diğer çevre ülkelerindeki bankalar hiçbir zaman şu andaki kadar ucuza borçlanamıyorlardı. Stoxx Europe 600 Endeksi hisseleri dün Mayıs 2008'den beri en yüksek seviyede kapandı ve euro dolara karşı 2011'den beri en güçlü seviyesinde.

Avrupa'da artan bu güvenle birlikte, bölgenin 2 kurtarma programıyla krizden en çok etkilenen ülkelerinden olan Yunanistan dün, bu sene tahvil satabileceğini açıkladı. Bu haber Euro Bölgesi için, ülkelerin tahvil piyasalarını kapattıran, hükümetleri çökme noktasına getiren ve işsizlik oranını yüzde 12'ye çıkaran krizden bir dönüm noktası olabilir. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi Temmuz 2012'de para birliğini dağılmaktan kurtarmak için "elinden gelen herşeyi yapacağının" sözünü vermişti.

"Piyasalar gayet kendinden emin," diyen Londra merkezli AllianceBernstein Holding LP'nin yetkilisi Daniel Loughney, "AMB'nin bu ülkeleri desteklemek isteyeceklerini biliyorlar. Bir çuval inciri berbat etmek hiç kimsenin hayrına değil," diye ekledi.