Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır fiyatları, Çin'de üretici fiyatlarının 1990'lardan beri en uzun düşüşünü kaydetmesiyle ve Fed'in tahvil alımını daha da azaltacağı spekülasyonlarıyla, diğer endüstriyel metallerle birlikte düştü.

Üç ay vadeli bakır kontratı Londra Metal Borsası'nda (LME) yüzde 1.2 gerileyerek 24 Aralık'tan beri en düşük seviye olan 7,259 dolara indi ve Tokyo saatiyle 17:09'da 7,270.25 dolardan işlem gördü. Bakır geçen sene yüzde 7.2 kaybetmesinden sonra bu sene yüzde 1.2 azaldı.

Çin'in üretici fiyatı endeksi geçen ay yüzde 1.4 azalarak, dünyanın ikinci büyük ekonomisinin zayıfladığı kanıtları güçlendi. Dolar diğer büyük para birimleri karşısında güçlendi.

"Çin'den son zamanlarda gelen veriler olumlu değildi," diyen Tokyo merkezli Astmax Asset Management Inc.'nin fon yöneticisi Tetsu Emori, "ABD politika yapıcılarının bu sene tahvil alımını daha da azaltacağı endişeleri aşağı yönlü baskı uyguluyor," diye ekledi.

Fed'in 17-18 Aralık tarihli toplantısının tutanaklarında politika yapıcılarının bankanın teşvik programının ekonomik avantajlarının azaldığından ve gelecekteki finansal istikrar risklerinden endişe duydukları ortaya çıktı. Fed bu toplantı sonunda aylık tahvil alımını 85 milyar dolardan 75 milyar dolara indirdiğini açıklamıştı.

Mart vadeli bakır Şanghay'da yüzde 1.6 kayıpla ton başına 51,220 yuandan (8,461 dolar) kapandı. Aynı vadeli bakır fiyatı New York'ta yüzde 0.7 düşerek pound başına 3.318 dolardan seyretti.

LME'de kurşun 10 Aralık'tan bu yana en düşük seviye olan ton başına 2,114 doları görürken, nikel 3 Aralık'tan bu yana en zayıf seviye olan ton başına 13,415 doları buldu. Alüminyum, çinko ve kalay da gerileme kaydetti.