Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB), en önemli iki hedefi olan enflasyon ve işsizlik oranının birbiriyle çakışma riski teşkil ettiği bir yıla girerken, gösterge faiz oranını değiştirmeyerek rekor düşük seviyede bıraktı.

2014 yılının ilk toplantısı için Frankfurt'ta toplanan Yönetim Konseyi, faiz oranını yüzde 0.25'te bıraktı. Karar, Bloomberg anketine katılan 51 ekonomistin tamamının beklentisi ile aynı şekilde gerçekleşti. Yetkililer mevduat faizini de sıfırda bıraktı ve marjinal borçlanma faizini yüzde 0.75'te tuttu.

Avrupalı liderlerin, bölge ekonomisini neredeyse iki yıl öncesine geri götüren bankacılık sisteminin denetlenmesini gerekli görmesiyle, AMB Euro Bölgesi'nin önde gelen bankalarının bilançolarını inceliyor. Kırılgan bir ekonomik toparlanma sürerken, Draghi artık likiditenin bankaların sermaye açığını kapatmak için kullanılmayacağını güvence altına alarak, para politikasının gerektiği takdirde hafifletileceği söylemini dengelemek durumunda.

Amsterdam'da bulunan ABN Amro Bank NV makro araştırma şefi Nick Kounis, "AMB, uygun politika araçlarına sahip olmalarına rağmen bir aciliyet hissetmediğini açıkça gösterdi. Bu oldukça dikkat çekici, enflasyonun bir süre daha çok düşük seyredeceğini düşündürüyor" dedi.

İngiltere merkez bankası da (BOE) bugün gösterge faiz oranını rekor düşük seviye yüzde 0.5'te tutarken, tahvil alım planı da 375 milyar sterlin (618 milyar dolar) olarak değişiklik göstermedi.