Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Mario Draghi, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB), yetkililerin toparlanmayı yolunda tutma gayretleri ile birlikte, politika faizini ihtiyaç duyulduğu sürece düşük tutma tahhüdünü daha da güçlendirdi.

AMB Başkanı Draghi, AMB'nin bugün politika faizini değiştirmeyerek rekor düşük seviye olan yüzde 0.25'te bırakma kararını almasının ardından Frankfurt'ta basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Yönetim Konseyi, ihtiyaç duyulduğu sürece, para politikasında genişlemeci duruşunu sürdürme konusunu güçlü bir şekilde vurguladı" dedi.

Draghi, hisse senetleri ve tahvildeki rallilere ve İrlanda ve Portekiz'in borçlanma piyasasıne geri dönmesine karşın, Euro Bölgesi'nin borç krizini yenmesi konusunda zafer ilan etmekten kaçındı. Euro Bölgesi ekonomisi, işsizlik oranının yüzde 12.1 ile rekor seviyede olması ve Fed'in kendi teşviklerini azaltması ile birlikte artan para piyasası faizleri ile de karşı karşıya kalması dolayısıyla halen büyüme konusunda güçlüklerle karşılaşıyor.

Draghi, "Bu, kademeli olarak iç talebe de yansıyan ihracat büyümesine dayanan bir toparlanma, ancak halen zafer ilan etmek için erken" dedi.

AMB'nin bugün borçlanma maliyetlerinde değişikliğe gitmeme kararı, Bloomberg'in anketine katılan 51 ekonomistin tümü taratfından doğru tahmin edildi. Almanya'nın iki yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan düşerek yüzde 0.197 seviyesine kadar indi. Euro, Draghi'nin yotumları sonrası değer kaybetti ve dolar karşısında, basın toplantısının başladığı sıradaki seviyesi olan 1.3614'ten 1.3549 seviyesine kadar geriledi.

Yeni Faiz İndirimleri

Draghi, açıklamasının başında, AMB'nin "güçlü sözler" kullanmasının, ihtiyaç duyulduğunda harekete geçilmesi konusundaki kararlılıklarını bir kez daha tekrarladığını söyledi. "Güçlü bir şekilde vurgulamak" sözleri, bundan önceki toplantı sonrası yapılan açıklamada kullanılmamıştı. Diğer bir yeni söylem ise, AMB'nin sözlü yönlendirmesinin "güçlü" bir tekrarını içeriyor.

Draghi, AMB'yi tekrar faiz indirimine yöneltebilecek iki faktör olduğunu söyledi.

Draghi, "Bunlardan biri, kısa vadeli para piyasalarında, sağlam bir temele dayanmayan bir sıkışıklık olması ve diğeri, enflasyon için orta vadeli görünümümüzde bir kötüleşme olması. Bu nedenle daha güçlü bir söylem kullanıyoruz" dedi.

Para piyasası oranları, Dragh'nin yorumlarının ardından düştü. Gecelik borçlanma maliyeti, 0.21'den yüzde 0.19'a düştü. Bu oran Aralık ayındaki toplantı sırasında yüzde 0.14 seviyesindeydi