Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-AMB faiz oranını değiştirmedi

Avrupa Merkez Bankası (AMB), en önemli iki hedefi olan enflasyon ve işsizlik oranının birbiriyle çakışma riski teşkil ettiği bir yıla girerken, gösterge faiz oranını değiştirmeyerek rekor düşük seviyede bıraktı.

2014 yılının ilk toplantısı için Frankfurt'ta toplanan Yönetim Konseyi, faiz oranını yüzde 0.25'te bıraktı. Karar, Bloomberg anketine katılan 51 ekonomistin tamamının beklentisi ile aynı şekilde gerçekleşti. Yetkililer mevduat faizini de sıfırda bıraktı ve marjinal borçlanma faizini yüzde 0.75'te tuttu.

-ABD'de işsizlik başvuruları geriledi

ABD'de işsizlik başvuruları, ekonomideki ilerlemelerin işverenleri yeni çalışanlar almaya teşvik etmesi ile, geçtiğimiz hafta son bir ayın en düşük seviyesine geriledi.

İşsizlik maaşı başvurusunda bulunanlar, 4 Ocak'ta sona eren haftada 15,000 kişi azalarak 330,000 oldu. Bloomberg anketine katılan 47 ekonomistin tahmin medyanı, başvuruların 335,000'e gerileyeceği yönündeydi. Verileri açıklayan Çalışma Bakanlığı sözcüsü, tatil sonrası geçici çalışanların işten ayrılması sonrasında volatilite görülebileceğini belirtti.

-Morgan Stanley'den Türkiye için kur tahmini

Morgan Stanley'ın Türkiye Ortadoğu ve Afrika Başekonomisti Tevfik Aksoy, bu yılın sonu için kur tahmininin 2,22, 2015 yılı için ise 2,15 olduğunu söyledi.

Aksoy, AA muhabirinin soruları üzerine, siyasi gelişmelerin bu yıl Türk varlıklarının seyrini belirleyeceğine belirterek, "Dolar/TL kuru 2014'ün ikinci çeyreğine kadar 2,3 liraya çıkacak. Yıl sonu kur tahminimiz 2,22 lira seviyesinde. 2015 sonu kur tahminimiz 2,15 lira" dedi.

-Euro Bölgesi'nde ekonomik güven yükseliyor

Ekonomik verilerde düzelme sinyallerinin geldiği Euro Bölgesi'nde iş ve tüketici güveni Aralık ayında 1,6 puan yükselerek son olarak Temmuz 2011'de görülen 100 seviyesine ulaştı.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından hazırlanan Ekonomik Güven Göstergesi'ne (ESI) göre 28 üyeli AB'de de aynı dönem için 1,4 puanlık artış kaydedildi. Bu artışla güven oranı 103,5 seviyesine yükseldi.

-Almanya'da sanayi üretimi arttı

Almanya'da sanayi üretimi Kasım ayında son üç ayın ilk yükselişini kaydederek, Avrupa'nın en büyük ekonomisinin ivme kazandığı işaretlerini verdi.

Berlin'deki Ekonomi Bakanlığı'nın bugünkü açıklamasına göre sezonsal etkilerden arındırılmış sanayi üretimi Ekim'deki yüzde 1.2'lik düşüşten yüzde 1.9 sıçrama kaydetti. Bloomberg anketine katılan 32 ekonomistin medyan tahminine göre artışın yüzde 1.5 olması bekleniyordu. Üretim bir önceki seneye göre yüzde 3.5 tırmandı.

-ABD hisseleri "istihdam" öncesi geriledi

ABD hisseleri, perakende şirketlerindeki düşüş ve yatırımcıların yarın açıklanacak olan istihdam verisi ve kâr sezonunun başlangıcını beklemesiyle geriledi.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.2 gerileyerek New York saatiyle 14:15'te 1,833.90 puan olurken, erken saatlerdeki yüzde 0.3'e varan kazancı sildi. Dow Jones endeksi 41.87 puan, yani yüzde 0.3 düşüşle 16,420.87 puanda. Yine aynı saatlerde S&P 500 işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 23 üzerinde seyretti.

-Avrupa hisseleri "Draghi" ile geriledi

Avrupa hisseleri, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) gösterge faiz oranını değiştirmeyerek rekor düşük seviyede tutması ve AMB Başkanı Mario Draghi'nin Euro Bölgesi'nin tehlikeyi atlattığını söylemek için erken olduğunu dile getirmesi ile geriledi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.4 düşerek günü 328.41 puandan tamamladı. Endeks geçen yıl, dünya genelindeki merkez bankalarının faiz oranlarını düşük tutmaları ile, yüzde 17 ralli yapmıştı.

-Altın ABD verisi sonrası kararsız seyretti

Altın, üç günlük düşüşün ardından bugün, ABD'de işsizlik başvurularının son bir ayın en düşüğüne gerilemesi ile gelişen ekonomiye ve sarı metale daha az talep olacağına işaret etmesi sonrasında, kararsız bir seyir izledi.

Şubat vadeli altın kontratları Comex'te yüzde 0.1'den az bir düşüşle New York saati ile 11:14'te ons başına 1,226 dolar oldu. altın son üç seansta yüzde 1.1 kayebtti.

-Euro bir ayın en düşüğünde

Euro, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin, faiz oranlarını uzun bir süre düşük tutacakları sözlerini güçlendirmesi ile dolar karşısında bir ayın en düşüğüne geriledi.

Euro dolar karşısında erken saatlerde yüzde 0.4 yükselirken, AMB kararı sonrasında kazançları sildi ve yüzde 0.1 gerileyerek New York saati ile 09:26'da 1.3564 dolar oldu. Euro gün içinde 5 Aralık'tan bu yana en düşük seviye olan 1.3549'a dokundu. Euro yen karşısında büyük bir değişiklik yaşamayarak 142.40 yen seviyesinde. Dolar yen karşısında yatay bir seyir izleyerek 104.89 yenden işlem gördü.

-Petrol fiyatları yükseldi

Brent ham petrol stokları, Kuzey Denizi'ndeki Buzzard petrol sahasındaki üretimin durması ve Kuzey Irak'ta silahlı kişilerin petrol borularına saldırmalarıyla, yükselişe geçti.

Şubat vadeli Brent kontratının varil fiyatı 54 sent kadar artışla New York saatiyle 10:04'te Londra merkezli ICE Futures Europe'da 107.69 doları gördü. Tüm vadelilerin işlem hacmi son 100 gün ortalamasının yüzde 9.3 altında seyretti.

Şubat vadeli WTI kontratı Nymex'te 18 sent çıkışla varil başına 92.67 dolardan işlem gördü. Kontrat dün 1.34 dolara inerek 27 Kasım'dan beri en düşük seviye olan 92.33 dolara geriledi. Tüm vadelilerin işlem hacmi son 100 gün ortalamasının yüzde 13 altında seyretti. Fiyatlar bu sene başından beri yüzde 6 düştü.

-Gelişen piyasalar 4 ayın en düşüğünde

Gelişen piyasa hisseleri, Çin ekonomik büyümesinin duraklayabileceği endişeleri ile dört ayın en düşüğüne geriledi. Güney Afrika randı ise beş yılın en zayıf seviyesinde.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.9 gerileyerek New York saati ile 10:16'da 964.84 puan oldu. Şanghay Composite Endeksi, Great Wall Motor Co.'nun otomobil üreticilerindeki düşüşe liderlik etmesi ve Minmetals Development Co.'nun yüzde 6.3 değer kaybetmesi ile, beş ayın en düşüğüne indi. Brezilya Ibovespa endeksi, dünyanın en büyük demir cevheri üreticisi Vale SA'nın yüzde 2 düşüş yaşaması ile, Amerika kıtasındaki ödne gelen endekslerde yaşanan düşüşe öncülük etti. Güney Afrika randı, Fed'in tahvil alımlarını bu yıl sonlandıracağı söylentileri üzerine Ekim 2008'den bu yana en düşük seviyede.