Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'de ithalat Aralık'ta 5 ayın en büyük artışını kaydederek, yerel talebin ekonomik büyümeyi destekleyeceğine işaret etti. Çin 2013'te dünyanın en büyük ithalatçısı oldu.

Çin'de ithalat Aralık'ta yıllık bazda yüzde 8.3 artış kaydederken, ihracat da yüzde 4.3 büyüyerek, gerçek kazançların altında bir hıza işaret olabileceğini gösterdi. Çin'in dış ticaret fazlası 25.6 milyar dolar ile, beklentinin altında kaldı.

Talepteki iyileşme, artan iç borç ve Devlet Başkanı Xi Jinping'in 1990'lardan bu yanaki en geniş kapsamlı politika reformlarının etkilerinden kaynaklanan riskler arasında büyümeyi destekleyebilir. Çin bugün 2013'te dünyanın en çok ticaret yapan ülkesi olduklarını açıklarken, Pekin hükümeti, yuandaki kazançlar ve artan istihdam maliyetleri gibi ihracatçıların karşısındaki zorluklara dikkat çekti.

Hong Kong'taki Credit Agricole CIB'nin kıdemli ekonomist ve stratejisti Dariusz Kowalczyk, yerel talebin korkulduğu kadar zayıf olmadığını belirterek, "Çin ekonomisi hız kesiyor da olsa, sert bir yavaşlama görmeyecek" dedi.

Kowalczyk ayrıca dış ticaret rakamlarının  mevsimsel düzeltmelerden çok farklı göründüğü şekilde yorumlanması gerektiğini söyledi. Mevsimsellikten arındırılmış rakamlara göre Çin'de ithalat yüzde 4.3, ihracat da yüzde 3.3 artış kaydetti.

Çin'in 2013'teki toplam dış ticaret fazlası 259.75 milyar dolar ile 2008'den bu yana en yüksek ve en büyük 3. fazla oldu. Aralarında Bank of America analisti Lu Ting'in de yer aldığı bazı analistler daha önceden dıi ticaret fazlasının yılın başlarında şişirildiğini söylemişti.