Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Emtia fiyatlarının, Çin ekonomisindeki yavaşlama ve arz fazlası sinyalleriyle 8 ayın en düşüğüne gerilemesinin öncesinde hedge fonları, emtia fiyatları tahminlerinde 7 haftanın en büyük kesintisini yaptı.

ABD Emtia Vadelileri İşlem Komisyonu'nun verilerine göre, AB'de işlem gören 18 emtiadaki net uzun poizsyonlar yüzde 11 düşerek 678,885 vadeli kontrat ve opsiyona geriledi. Buğday fiyatlarında en düşük fiyat beklentilerine sahip olan yatırımcılar, mısır, kahve, şeker ve soya fasulyesi yağı fiyatlarında da gerileme bekliyor. Diğer yandan altında yükseliş öngören kontratlar Kasım'ın ortasından bu yana en yüksek düzeyine çıktı.

Ham madde fiyatları 31 Aralık'tan bu yana yüzde 3.5 kayıpla 2007'den bu yana en kötü yıl başlangıcını yaptı. Domuz etinden, çinko ve pamuğa kadar tüm emtianın en büyük kullanıcısı olan Çin'de üretici fiyatları Aralık'ta 22. ayında da düşüş kaydederek, Asya finansal krizinden bu yanaki en uzun süreli gerilemesini kaydetti. ABD Tarım Bakanlığı, dünyadaki buğday ve soya fasulyesindeki stok birikimlerinin, analistlerin beklentisinin üzerinde olacağını söyledi. Barclays Plc, bakır ve nikelde bu yıl fazla verileceğini öngörüyor.

Birçok emtia arzı artarken, özellikle Çin'den gelen talebin zayıf seyrettiğine dikkat çeken Wells Fargo Advisors LLC'nin baş uluslararası stratejisti Paul Christopher, "Emtiaya düşük ağırlık vermeyi sürdüreceğiz" dedi.