Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'deki öncü imalat endeksi, üretim ve siparişlerdeki soğumaya bağlı olarak Ocak'ta yavaşladı. Endeks, daralmaya işaret etti.

HSBC Holdings Plc. ve Markit Economics'in Öncü Çin İmalat Endeksi, Aralık'taki 50.5 puanın ardından Ocak'ta 49.6 puana geriledi. Bloomberg anketine katılan 19 analistin medyan tahmini endeksin 50.3'e gerileyeceği yönündeydi. Endeksin 50 puanın altına düşmesi, daralmaya işaret ediyor.

Asya Borsaları ve Avustralya doları, verinin, yeni siparişlerdeki daralmayla birlikte yerel ve küresel talebin zayıfladığını göstermesi üzerine kayıplarını genişletti. İmalatta uzun süren yavaşlama, Başbakan Li Keqiang'ın da aralarında olduğu liderlerin kapasite fazlasını düşürme ve kredi genişlemesini kontrol altına alma planlarına karşı istekliliklerini test ediyor.

Politikanın büyümenin desteklenmesine odaklanması gerektiğini söyleyen Hong Kong'taki HSBC'nin baş Çin ekonomisti Qu Hongbin, verinin, istihdam büyümesi üzerinde hâli hazırda baskı oluşturan imalat sektörleri için büyüme hızında yumuşamaya işaret ettiğini dile getirdi.

Şanghay Bileşik Endeksi yerel saat ile 10:03'te yüzde 0.3 düştü.

Veri bu haftanın başlarında açıklanan fabrika üretimindeki yavaşlamanın ardından ekonominin 2014'teki performansına ilişkin ilk göstergelerden biri olarak öne çıkıyor. Çin'in ekonomik büyümesi 4. çeyrekte yüzde 7.8'den yüzde 7.7'ye yavaşladı.