Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(18:25'te güncellendi)

Altın fiyatları, doların son sekiz seansta ilk defa gerilemesi ile değerli metallere alternatif yatırım aracı olarak taleplerin artması sonrasında, son üç hafatanın en dik artışını kaydetti.

ABD dolarının önde gelen 10 para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden Bloomberg Spot Dolar Endeksi, yüzde 0.4 düşerek Mayıs'tan bu yana en uzun süreli ralliyi sonlandırdı. Külçe altın, fiyatların 31 Aralık'ta altı ayın en düşüğüne gerilemesinin ardından, dün itibarıyla bu ay içerisinde yüzde 3 yükseldi.

Chicago'da bulunan R.J. O'Brien & Associates kıdemli emtia brokerlarından Phil Streible, "Dolar bugün altına yardım ediyor. Fiziksel talep Asya'dan istikrarlı bir şekilde sürüyor" dedi.

Nisan vadeli altın kontratları New York Comex piyasasında, yüzde 1.6 yükselerek yerel saat ile 10:00'da ons başına 1,258.20 dolar oldu ve 2 Ocak'tan bu yana en dik yükselişi kaydetti. İşlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 94 üzerinde seyretti.

Altın geçen yıl, bazı yatırımcıların metalin değer koruma özelliğine olan güvenlerini yitirmelerinin ardından yüzde 28 düştü ve 1981'den bu yana en kötü yıllık performansını gösterdi. Fed politika yapıcıları, 18 Aralık'taki toplantıda, varlık alımlarını aylık 85 milyar dolardan 75 milyar dolara indirme kararı aldı. Fed'in bir sonraki toplantısı 28-29 Ocak'ta.

Mart vadeli gümüş kontratları ise yüzde 2 artışla ons başına 20.235 dolara geldi. Mart vadeli paladyum kontratları Nymex'te yüzde 0.4 düşüşle ons başına 745.90 dolar olurken, Nisan vadeli platin kontratları ise yüzde 0.3 tırmanarak ons başına 1,467.20 dolara geldi.

Dünyanın en büyük platin madenlerinin bulunduğu Güney Afrika'da en az 70,000 maden işçisi, ücret anlaşmazlıklarından dolayı greve başladı. Anglo American Platinum Ltd., Impala Platinum Holdings Ltd. ve Lonmin Plc'de faaliyet gösteren en büyük sendika olan Association of Mineworkers and Construction Union'ın (AMCU) üyeleri, sendikanın mali işler sorumlusu Jimmy Gama'ya göre, bugün işbaşı yapmadı. AMCU'nun grevi, küresel pşatin üretiminin yüzde 70'ine denk gelen faaliyetlerde aksaklığa yol açabilecek.

(18:25'te güncellendi)