Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:10'da güncellendi)

Batı Teksas ham petrolü (WTI), gelişmiş ülke ekonomilerinin güç kazandığına yönelik işaretlerle birlikte, haftalık ABD stok verisi öncesinde son üç haftanın en yüksek kapanış seviyesi yakınlarından işlem görüyor.

Petrol vadelileri New York'ta, üst üste üç gün yükselerek 31 Aralık'tan bu yana en yükseğe ulaşmasının ardından, büyük bir değişiklik yaşamadı. Bugün açıklanacak olan resmi verilerde, Bloomberg anketine katılan ekonomistlere göre, stokların 500,000 gerilediği tahmin ediliyor. Bank of America Corp. WTI fiyatlarının "sıkı" ABD piyasası nedeniyle yakın bir zamanda 100 doları bulabileceği tahmininde bulundu.

Danimarka'da bulunan Global Risk Management Ltd. analistlerinden Michael Poulsen, ""Ekonomik büyüme ve petrol tüketimi bu yıl toparlanıyor. Küresel çapta ekonomik büyüme beklentileri artarken, bu durum petrol talebinin artmasını sağlıyor ve piyasada boğa durumu meydana getiriyor. Bu ayın geri kalanında fiyatların muhtemelen bu seviyelerde seyredeceğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Mart vadeli WTI petrolün varil fiyatı, New York Mercantile Exchange'te (Nymex) 37 sent artışla, Londra saati ile 13:09'da 97.10 dolar oldu. Kontrat dün 1.76 dolar artışla 3 Aralık'tan bu yana en yüksek seviye olan 96.73 dolara yükseldi. Tüm kontratlarda işlem hacmi, bu rapor yazıldığı sırada, 100 günlük ortalamanın yüzde 43 üzerinde seyretti. Fiyatlar 2014 yılı içerisinde yüzde 1.5 geriledi.

Mart vadeli Brent petrolünün varil fiyatı ise 22 sent gerileyerek Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 108.05 dolar oldu. Brent ve WTI arasındaki fark 10.83 dolara kadar daralarak, 20 Aralık'tan bu yana en düşük seviyeye geldi.

(16:10'da güncellendi)